Foto: Pixabay/RitaE
Pēdējā gada laikā sociālos tīklus pāršalca īsts kraukšķīgo vistiņu bums – populārās ātrās ēdināšanas ķēdes viena pēc otras prezentēja savas kraukšķīgo vistiņu versijas, ko uztura blogeri piedāvāja izmēģināt arī katram no mums. Kā šīs gardās vistiņas iespējams pagatavot arī mājās – ātri, izdevīgi un, pats svarīgākais – veselīgāk?
“Ja vēlamies pagatavot kraukšķīgu un veselīgu vistiņu, tad noteikti ieteiktu izmantot cepeškrāsni vai aerogrilu. Ja skatāmies uz jaunajām tehnoloģijām, tad ar aerogrilu gatavota vistas gaļa būs kraukšķīgi apcepta no ārpuses un sulīga no iekšpuses, turklāt ar simbolisku pievienoto tauku daudzumu. Rezultātā mūsu vistiņās būs mazāk oksidējušos tauku, kas rodas cepot eļļā augstā temperatūrā. Ne mazāk svarīgs ir fakts, ka ar aerogrilu droši var gatavot arī bērni, jo ir krietni mazāka iespēja apdedzināties,” uzsver sertificēta uztura speciāliste Eva Šmite.
Karstā gaisa friterī jeb aerogrilā ērti var pagatavot arī jau gatavos marinētos gaļas produktus. Aprēķinot pagatavošanas režīmu, jāņem vērā šāda formula – no cepeškrāsnī norādītā cepšanas laika jāatņem 20-25% un temperatūra jāsamazina par 20 °C.
Piemēram, lai pagatavotu zīmola “Ķekava” cepeti Gardā mājas marinādē, ko cepeškrāsnī nepieciešams cept 60-75 minūtes 180 grādos, aerogrilu jāuzstāda 48-56 minūtes, 160 grādu režīmā. Tomēr pārdošanas dati liecina, ka vairākums Latvijas iedzīvotāju biežāk izvēlas svaigas gaļas produktus. Tāpēc zīmols “Ķekava” piedāvā divas receptes ar viņu vispirktākajiem cāļa gaļas produktiem – spārniņiem un fileju.
“Abas receptes ir ļoti laba alternatīva ātrās ēdināšanas piedāvātājām, jo pamatā ir svaiga gaļa ar dažādām garšvielām. Tā tiek papildināta ar miltiem vai rīvmaizi, lai iegūtu kraukšķīgu garoziņu. Principā, atliek šiem vistu ēdieniem pievienot dārzeņus un sanāks lieliska maltīte,” komentē sertificēta uztura speciāliste Eva Šmite.
Kraukšķīgie pusspārni citronpiparu marinādē
Sastāvdaļas 5 porcijām
750 g cāļa pusspārni
1 tējkarote olīveļļas
1 citrons
150 g miltu
Sviesta mērcei:
20 g sviesta
15 g medus
1 ķiploka daiviņa
Ķiploku pulveris
Melnie pipari
Vistas garšviela
Sīpolu pulveris
Citronpipari
Pagatavošanas gaita:
- Ieliek bļodā vistas spārniņus, tiem pievieno ķiploku pulveri, melnos piparus, vistas garšvielu, sīpolu pulveri un citronpiparus pēc patikas. Tad pievieno sarīvētu citrona miziņu un eļļu, lai izveidotu vieglu marinādi.
- Sagatavo miltu maisījumu – atsevišķā bļodā ievieto miltus, tiem pievieno ķiploku pulveri, melnos piparus, vistas garšvielu, sīpolu pulveri, citronpiparus. Visu vienmērīgi samaisa un katru pusspārnu apviļā miltu maisījumā.
- Pusspārnus liek cepties 180 grādos 15 minūtes, tad tos pagroza uz otru pusi un cep vēl 15 minūtes.
- Lai pagatavotu sviesta mērci, katliņā izkausē sviestu, tad pievieno svaigi spiestu ķiploku. Pievieno medu, svaigi spiestu citrona sulu, vistas garšvielu, citronpiparus un piparus.
- Kad pusspārni ir gatavi, tos saliek bļodā, aplej ar sviesta mērci un kārtīgi samaisa.
Ja vēlaties pagatavot mazāk treknu vistas spārniņu recepti, sviesta mērces vietā ieteicams izvēlēties vieglāku alternatīvu — piemēram, jogurta mērci, kurā spārniņus pamērcēt.
Krēmīgā grieķu jogurta mērce
Sastāvdaļas:
200 g grieķu jogurta (vai cita biezā jogurta)
1–2 ķiploka daiviņas
1 ēdamkarote svaigu citronu sulas
Sāls
Pipari
Pēc izvēles:
1 tējkarote olīveļļas (piešķir maigumu)
Pētersīļi, dilles, koriandrs vai piparmētra
Čili pārsla vai paprika pikantumam
Pagatavošanas gaita:
- Bļodiņā sajauc jogurtu ar citronu sulu, svaigi spiestu ķiploku un olīveļļu.
- Pievieno smalki sakapātus zaļumus, sāli, piparus un citas izvēlētās garšvielas.
- Visu kārtīgi samaisa un liek ledusskapī uz 10–15 minūtēm, lai garšas savelkas.
Kraukšķīgās vistas filejas
Sastāvdaļas 4 porcijām:
680 g vistas filejas
Garšvielu maisījums (mīklai un rīvmaizei):
1 tējkarote sāls
½ tējkarotes maltu melno piparu
½ tējkarotes paprikas
½ tējkarotes ķiploku pulvera
½ tējkarotes sīpolu pulvera
¼ tējkarotes kajennas piparu
Mīklas maisījums:
3 ēdamkarotes kviešu miltu
2 lielas olas
1 tējkarote garšvielu maisījuma
1 ēdamkarote ūdens, ja nepieciešams
Vistas panējums:
2 glāzes panko rīvmaizes (japāņu rīvmaize)
2 tējkarotes garšvielu maisījuma
Olīveļļa aerosola veidā
Pagatavošanas gaita:
- Nelielā bļodiņā sajauc sāli, maltus melnos piparus, papriku, ķiploku pulveri, sīpolu pulveri, kajennas piparu.
- Citā lielā bļodā pievieno miltus, olas un 1 tējkaroti sagatavotā garšvielu maisījuma. Samaisa līdz mīkla ir nedaudz šķidrāka par pankūku mīklu. Ja tā ir pārāk bieza, pievieno 1 ēdamkaroti ūdens un maisi, līdz iegūst vēlamo konsistenci. Ja nepieciešams, pievienojiet vēl pa tējkarotei ūdens.
- Uz liela šķīvja sajauc 2 glāzes panko rīvmaizes ar atlikušo garšvielu maisījumu.
- Vistas fileju sagriež strēmelītēs un nosusina tās ar papīra dvieli.
- Iemērc vistas strēmelītes olu un miltu maisījumā, ļauj liekajam šķidrumam notecēt.
- Pārklāj vistas strēmelītes ar panko rīvmaizi, to kārtīgi piespiež ar rokām, lai panējums labi pieliptu.
- Novieto vistas strēmelītes uz šķīvja, kas noklāts ar cepampapīru.
- Apsmidzina vistas strēmelītes vienu pusi ar olīveļļas aerosolu. Novieto apsmidzināto pusi uz leju karstā gaisa aerogrilā un apsmidzina arī otru pusi.
- Cep karstā gaisa aerogrilā 200°C temperatūrā 8 minūtes. Apgriež strēmelītes un cep vēl 4–6 minūtes, līdz panko rīvmaize ir zeltaini brūna un kraukšķīga.
Lasiet arī:
Ieguldot 30 000 eiro, rada biezpiena sieriņu ar Straumes kaķi uz iepakojuma
Izjukusi Panorāmas vadītājas Lauras Vondas laulība
Kubasova Lieldienās ripina olas ASV prezidenta Donalda Trampa rezidencē
VIDEO | Bermudu Divstūris un Apvedceļš apvienojas jaunam hitam Test Drive
«Dārga kļūda!» – aicina likvidēt pirms pāris gadiem izveidoto Klimata un enerģētikas ministriju
Atbrīvošanās no važām – četras zodiaka zīmes, ko gaida veiksme līdz jūnija vidum