Ja ikreiz, kad izdzirdi vārdu “šķiedrvielas”, sev acu priekšā redzi uztura bagātinātājus, tad viss ir kārtībā, tu neesi tāda viena. Šķiedrvielas ir viena no visbūtiskākajām uzturvielām pasaulē. Un tās ir ļoti nozīmīgas cīņā ar lieko svaru.

Šķiedrvielas ir teju vai brīnumlīdzeklis cīņā ar lieko svaru, tomēr lielākā daļa no mums tās uzņem nepietiekami.

Vidēji sievietēm ikdienā būtu jāuzņem 25 līdz 30 grami šķiedrvielu, kas ir apmēram 7 āboli vai 13 glāzes brokoļu, vai 7 glāzes auzu pārslu. Skaidrs, ka mēs visi tik daudz ābolu vai brokoļu dienā neapēdam.

Pietiekamā daudzumā uzņemtas šķiedrvielas no ēdieniem, nevis no uztura bagātinātājiem, mūsos ilgāk uztur sajūtu, ka esam paēduši, jo šķiedrvielas mūsu organismā šķīst lēnāk kā ogļhidrāti. Jo vairāk paēdusi, pilnāka un apmierinātāka jūties, ēdot veselīgu, šķiedrvielām bagātu ēdienu, jo mazāka ir vēlme sniegties pēc šokolādēm, cepumiem vai čipsiem.

Papildus šķiedrvielas palīdz tavai gremošanas sistēmai strādāt vienmērīgi un būt veselai, kā rezultātā tavs vēders neuzpūtīsies un neizjutīsi smaguma sajūtu.

Vēl pluss šķiedrvielām ir tāds, ka tās atrodamas katrā veselīgā un svaram draudzīgā pārtikā – augļos, ogās, dārzeņos un graudaugos. Tādēļ vislabāk ir skaitīt nevis kalorijas, bet gan šķiedrvielu daudzumu savā pārtikā.

Lai mēs ikdienā uzņemtu nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu, izdali to uz visām ēdienreizēm, katrā ēdienreizē uzņemot aptuveni 8 gramus šķiedrvielu. Uzkodām izvēlies pusi avokado vai bumbieru, tajos katrā ir apmēram 6 grami šķiedrvielu.

Lai sāktu uzņemt šķiedrvielas, savā ēdienkartē iekļauj auzu pārslas (4 grami šķiedrvielu 1 glāzē), kvinoju (5 grami 1 glāzē) un miežus (8 grami 1/4 glāzē). Tāpat pievieno klāt čia sēklas vai zirņus.

Un atceries, šķiedrvielas ir tavs draugs! 

youtube icon
Abonēt youtube