Strādājošie rīdzinieki, kuri pusdieno ārpus darbavietas, pusdienām gatavi tērēt līdz pieciem eiro, liecina ēdināšanas kompānijas AS “Lido” veiktā aptauja par Rīgas iedzīvotāju pusdienošanas paradumiem.
Kā noskaidrots aptaujā, lai arī lielākā daļa respondentu ikdienā pusdienas ietur savā darbavietā, tomēr 73% darbinieku vismaz reizi nedēļā pusdieno ārpus darbavietas. Vidējā maltītei atvēlētā summa visbiežāk svārstās no trim līdz pieciem eiro – tā norādījuši 45% aptaujāto.
Nepilna trešdaļa jeb 30% aptaujāto par pusdienām ir gatavi maksāt ne vairāk par trim eiro, savukārt 13% respondentu pusdienu maltītei tērē līdz septiņiem eiro.
Tam, ka pusdienas ir būtiska ēdienreize, piekrīt lielākā daļa aptaujāto – 88% respondentu pusdieno katru dienu. Liela daļa jeb 34% biežāk to dara darba vietā, pusdienu maltīti gatavojot mājās un ņemot līdzi uz darbu.
Gandrīz 20% aptaujāto ikdienā pusdieno darbavietas ēdnīcā, savukārt 35% Latvijas iedzīvotāju pusdienlaika maltīti dodas ieturēt ārpus darbavietas – kafejnīcā, restorānā vai ātrās ēdināšanas iestādē. Ēdienu uz darbu regulāri pasūta 2% aptaujāto. Tostarp citos atbilžu variantos tiek minēta došanās uz vietējo veikalu pēc gatavas maltītes, iepirkšanās tirgū, ēdiena pagatavošana darbā no līdzpaņemtajām sastāvdaļām, kā arī pusdienu atvešana uz darbavietu, ko nodrošina darba devējs.
Aptaujas dalībnieki pusdienu maltīti biežāk bauda kolēģu sabiedrībā – tā norādījuši 49% aptaujāto. Kā pusdienu biedri regulāri tiek izvēlēti arī ģimenes locekļi – 13% un draugi – 8%. Vairāk nekā trešdaļa respondentu lielākoties pusdieno vienatnē.
Iecienītākais pusdienošanas laiks lielākajai daļai jeb 77% aptaujas dalībnieku ir no plkst.12.30 līdz 13. Turklāt vairāk nekā puse jeb 59% pusdienām velta gandrīz stundu, bet 38% – pusstundu.
“Lido” interneta vidē veiktā aptauja norisinājās šī gada janvārī, piedaloties 350 respondentiem.
Pagājušā gada laikā “Lido” atvēra piecas jaunas ēdināšanas vietas, tostarp divas tika atvērtas Latvijā, divas – Vācijas galvaspilsētā Berlīnē, bet viena – Tallinā, Igaunijā.
2015.gadā “Lido” apgrozījums pieauga par 1,8% un sasniedza 33,759 miljonus eiro, kā arī kompānija guva peļņu 1,237 miljonu eiro apmērā pretstatā 888 957 eiro zaudējumiem 2014.gadā, liecina “Firmas.lv” dati. Savukārt “Lido” koncerna apgrozījums 2015.gadā bija 38,227 miljoni eiro, kas ir par 9,5% vairāk nekā 2014.gadā, bet grupas peļņa bija 1,877 miljoni eiro pretstatā 949 755 eiro zaudējumiem gadu iepriekš.
“Lido” grupā ietilpst 12 ēdināšanas vietas un trīs veikali Rīgā, trīs bistro Tallinā, divi restorāni “Ķirsons” un ražotne Berlīnē, gaļas un kulinārijas ražotne, alus darītava, kā arī konditoreja Rīgā.
Uzņēmums dibināts 1991.gadā. Tā pamatkapitāls ir 992 427,70 eiro. Uzņēmuma dibinātājs, ilggadējais īpašnieks un vadītājs Gunārs Ķirsons patlaban ieņem “Lido” padomes priekšsēdētāja amatu.