Ko celt valsts svētku galdā? Šis jautājums ir aktuāls katru gadu. Rimi Gardēži Mārtiņš Sirmais, Edgars Sanders, Signe Meirāne un Normunds Baranovskis sarūpējuši četras īpašas valsts svētku receptes no vietējiem produktiem.
Vegāniskais rasols (4 personām, 40 minūtes)
Edgars Sanders
Nepieciešams:
200 g marinētu gurķu (5–6 mazi gurķīši)
5 vidēja izmēra kartupeļi
150 g cietā tofu
130 g konservētu zaļo zirnīšu
200 g vārītas desas V-ego
6 ēd. k. Spilva 4 sezonu majonēzes
Sinepes pēc garšas
Sāls un melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
Kartupeļus novāri ar visu mizu mīkstus, atdzesē un nomizo. Gurķus, tofu, desu un kartupeļus sagriez mazos kubiņos. Visas sastāvdaļas sajauc kopā un pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Sarkanbaltā pīle (1 personai, 25 minūtes)
Mārtiņš Sirmais
Nepieciešams:
1 pīles fileja
50 ml ķiršu sulas
50 ml granātābolu sulas
2 zvaigžņu anīsi
1 kanēļa miza
1 kardamons
2 smaržīgie pipari
100 g trekna skābā krējuma
1/2 citrona sula
7 lielogu dzērvenes
10 granātābolu sēklas
Pagatavošana
Pīli nosusini, apsāli un apcep uz pannas zeltaini brūnu no abām pusēm – lēnām, vispirms ar ādu uz leju. Cepšanu pabeidz iepriekš uzkarsētā krāsnī 180 grādos 12 minūtes. Pagatavo sarkano mēci: ķiršu un granātābolu sulu lej mērču katlā, pievieno garšvielas un novāri līdz sīrupa konsistencei, tad pievieno dzērvenes un granātābolu sēklas. Pagatavo balto mērci: skābajā krējumā iecilā citrona mizu un sulu. Pīli pasniedz ar abām mērcēm, veidojot sarkanbaltsarkanu krāsu salikumu.
Skudru pūznis (6–8 personām, 2 stundas)
Signe Meirāne
Nepieciešams:
380 g kondensēta iebiezināta piena*
105 g sviesta
Šķipsniņa sāls
Nedaudz vaniļas
1/2 bio citrona miza, smalki sarīvēta
400 g cepumu Selga, sadrupinātu dažāda izmēra gabaliņos
Pagatavošana
Liec kondensētā piena bundžu katlā, pilnībā pārklāj ar ūdeni un vāri 2 stundas, visu laiku pārbaudot ūdens līmeni. Tas izgaro, tāpēc ik pa laikam jāpievieno vēl karsts ūdens, lai bundža visu laiku būtu pārklāta ar ūdeni. Pēc divām stundām katlu ar bundžām un ūdeni pārcel uz izlietni, pārlej ar aukstu ūdeni un turpini to tecināt kādas 30 minūtes (ziemā var izlikt sniegā), lai pārtrauktu gatavošanas procesu, bet krēms paliktu ļoti maigs.
Katlā lēnām izkausē sviestu, pievieno kondensēto pienu, škipsniņu sāls, vaniļu un citrona mizu. Iemaisi, lai veidojas vienmērīga mērces konsistence. Ja šķiet, ka saiet kunkuļos, ņem blenderi un nedaudz sablendē, lai masa ir samtaina (to var darīt arī ar mikseri). Pieliec cepumus un samaisi. Paturi 10 minūtes istabas temperatūrā un tad veido skudru pūzni. Liec vēsumā, lai ievelkas, vislabāk uz 12 stundām.
* Izmanto bundžu bez attaisāmā slēdzīša, kas jāatver ar konservu attaisāmo un kuras sastāvā ir tikai piens un cukurs.
Biešu un kartupeļu sacepums (4 personām, 80 minūtes)
Normunds Baranovskis
Nepieciešams:
1,5 ēd. k. gī sviesta
1,5 ēd. k. kviešu miltu Rimi Planet
1 ēd. k. Provansas garšvielu maisījuma
1/2 tējk. sāls
310 ml piena Rimi 2,5%
Virskārtai:
3 svaigas bietes
6 kartupeļi
2 ēd. k. rapšu elļas I Love Eco
1/2 tējk. sāls
Svaigi maltu četru piparu maisījums Selection By Rimi
2 svaiga rozmarīna zariņi
Pagatavošana
Pannā sakarsē gī sviestu, pievieno garšvielas un sāli. Pieliec miltus un blanšē 1–2 minūtes. Pielej siltu pienu un savāri mērcē. Atstāj tajā pašā pannā vai pārlej piemērotā cepešpannā. Saknes nomizo un sagriez 2 mm strēmelēs. Kārto cepešpannā vienu otrai cieši blakus. Pa virsu pārlej eļļu, pievieno sāli un piparus un saspraud rozmarīnu. Cepeškrāsni sakarsē 160 grādus karstu režīmā ar ventilatoru. Cep 1 stundu. Pasniedz nedaudz atdzesētu.