Publicitātes foto
Alus ir viens no senākajiem un ar tradīcijām apvītākajiem dzērieniem visā pasaulē. Bez tā nav iedomājami arī gaidītākie vasaras svētki Latvijā – Līgo. Alus daudzveidība ļauj to baudīt ne tikai kā dzērienu, bet arī izmantot kā īpašu sastāvdaļu dažādās ēdienu receptēs, maltītei piešķirot unikālu garšu un smaržu.
Gatavojoties Līgo svētkiem, “Maxima Latvija” attīstības tehnologs Dimitrijs Buzmakovs piedāvā divas receptes svētku galdam, kā arī pamācību, kā dažādus alus veidus izmantot ēdiena pagatavošanā.
Alus, tā veidi un izmantošana ēdiena gatavošanā
Lager alus ir viegls un dzidrs – tas ir pasaulē vispopulārākais alus veids. Tā brūvēšanas tradīcijas ir meklējamas Vācijā. Lager alus ir gaišas krāsas, tas ir putaināks nekā citi alus veidi un satur lielāku apiņu piejaukumu, tāpēc garšā tas ir rūgtenāks, bet tam ir relatīvi zems alkohola saturs. Dmitrijs Buzmakovs iesaka Lager alu izmantot, gatavojot uzkodas alus mīklas panējumā. Tāpat tas lieliski papildina ierasto šašlika marinādi.
Ale jeb eils ir tumīgs un rūgtens alus, ko visbiežāk gatavo ātri un lielā karstumā. Tādējādi tas iegūst īpaši rūgtu garšu. No šī alus veida var pagatavot pankūkas, kur pienu, kefīru vai paniņas aizstāj ar alu. Gatavošanas procesā alkohols iztvaiko, līdz ar to tās var ēst arī bērni.
Porter stila alus ir biezs un tumīgs. To gatavo no viegli apgrauzdētiem miežiem un tieši tie dod šim alum raksturīgo tumšo krāsu, patīkamo, tumīgo garšu un šokolādes notis. Porter tipa alu var izmantot liellopa vai jēra gaļas sautēšanā, dažādos sautējumos un mērcēs, kā arī pievienot kēksu vai cepumu mīklai – tas piešķirs iesala un riekstu garšu.
Fritēta uzkoda alus mīklā
Sastāvdaļas:
50 g eļļa
100 g lager alus
50 g ūdens
150 g milti
3 olu baltumi
Sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Traukā ielej eļļu, alu, ūdeni un pievieno miltus. Sastāvdaļas samaisa līdz maisījums ir viendabīgā konsistencē.
Mīklai pievieno sāli pēc garšas.
Otrā traukā saputo olu baltumus līdz veidojas stingras putas un tās iecilā mīklā.
Kad mīkla ir gatava, tajā var apviļāt garneles, sīpolu vai kalmāru gredzenus, zivs gabaliņus vai dārzeņus.
Uzkodas jācep lielā eļļas daudzumā vai karstā gaisa fritierī.
Ribiņas alus marinādē
Sastāvdaļas:
1 kg cūkgaļas ribiņas
50 g tomātu mērce
50 g bārbekjū mērce
100 g porter alus
30 g eļļa
10 g ķiploki
Sāls, cukurs, pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Traukā pievieno tomātu, bārbekjū mērci, alu, eļļu, sasmalcinātu ķiploku, sāli, cukuru un melnos piparus pēc garšas. Pēc tam visu samaisa.
Marinādē pievieno cūkgaļas ribiņas un tās apmaisa.
Ribiņas liek ledusskapī un atstāj uz nakti marinēties.
Nākamajā dienā ribiņas gatavo uz grila vai cepeškrāsnī līdz mīkla kļūst zeltaini brūna.
Lasiet arī: VIDEO | Talcinieks, tīrot Magones drēbju skapi, iebrauc ar roku kaķa mēslos
Lasiet arī: Kļuvis zināms, kādu laiku sinoptiķi prognozē Jāņos