Lielākā daļa no mums tērē daudz naudas dažādu produktu iegādei, lai mūsu matus padarītu skaistākus. Taču eksperti apgalvo, ka šī nauda ir burtiski izmesta vējā, ja mēs ēdam neveselīgi un pietiekami neuzņemam vitamīnus.
“Matu veido barības vielas, kas nāk no pārtikas, kuru patērējam,” skaidro uztura speciāliste Beta Vorena. “Ja ēdīsi neveselīgi, nesabalansēti, tad matiem nedosi nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas, lai tie spētu augt.”
1. Olbaltumvielas. Mati veidoti no olbaltumvielām, tādēļ, lai saglabātu matus biezus un spēcīgus, uzturā jāpatērē daudz olbaltumvielu. Uzturā jāiekļauj zivs, putnu gaļa, liellopa gaļa, pākšaugi, lēcas, rieksti, sēklas un piena produkti, piemēram, grieķu jogurts vai biezpiens.
2. Dzelzs. Šai uzturvielai piemīt spējas padarīt matus spēcīgus. Tādēļ, ja vēlies spēcīgus matus, uzturā lieto sarkano gaļu, pupas un lēcas. Lai dzelzs labāk absorbētos, papildus lieto C vitamīnu.
3. C vitamīns. C vitamīns palīdz novērst matu lūšanu. Uzturā iesaka lietot apelsīnus, saldos kartupeļus, kivi un papaiju.
4. Omega-3 taukskābes. “Tauki ir atslēga uz veselīgu galvas ādu. Ja uzturā netiek iekļautas šīs taukskābes, galvas āda var kļūt sausa un iekaisusi, kā rezultāta mati sāk izkrist. Šīs taukskābes saglabā pietiekamu galvas ādas un matu folikulu mitruma līmeni. Uzturā jālieto treknas zivis, piemēram, lasis vai foreles. Ja zivis nav jūsu iecienītākās, uzturam pievieno čia vai linsēklas, rapšu eļļu un valriekstus.
5. Cinks. Tas veido matu galveno komponentu – keratīnu. Ja nav pietiekami daudz keratīna, mati kļūst sausi, blāvi un trausli. Iesaka daudz sarkanās gaļas, ķirbju sēklas un zirņus.
6. A vitamīns. A vitamīns palīdz veidot eļļu, kas pasargā matus no izžūšanas. Šis vitamīns padara matus mirdzošus. Uzturā jālieto saldie kartupeļi, mango, burkāni un ķirbji.
Protams, veikalos un aptiekās nopērkami neskaitāmi daudz dažādi vitamīni, kas sola skaistus, spīdīgus un veselus matus. Taču, ja ik dienas uzturā tiks lietoti šie produkti, no aptiekas apmeklējuma varēsiet izvairīties.