Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejā no 25. augusta līdz 27. augustam būs skatāma poļu animācijas filmu programma “Reiz sensenos laikos”, informēja Rīgas Kino muzeja vadītāja Zane Balčus.

Filmu programmā tiks izrādītas no 1956. gada līdz 2015. gadam Polijā tapušas animācijas filmas.

Poļu animācijas filmu programma ir starptautisks projekts, kura iniciators un rīkotājs ir poļu kurators Kšištofs Staņisļavskis un biedrība “Kampania Artystyczna”, un tas norisinās vairākās pilsētās Baltijas valstīs. Projekta partneri Latvijā ir Latvijas Mākslas akadēmija un Latvijas Kultūras akadēmijas struktūrvienība Rīgas Kino muzejs.

Projekta “Reiz sensenos laikos” apakšnosaukums ir “3×60”. Ir pagājuši 60 gadi, kopš tapusi Jana Lenicas un Valeriana Borovčika animācijas filma “Reiz sensenos laikos”, kas uz ekrāniem iznāca 1957. gadā. Šī animācijas filma uzskatāma par pirmo poļu animācijas skolas darbu, sasaucoties ar sava laika jaunā kino tendencēm, ko pārstāvēja režisori Andžejs Vajda un Andžejs Munks.

Šogad vienam no izcilākajiem mūsdienu poļu animācijas autoriem Pjotram Dumalam paliek 60 gadi, kā arī ir izveidota 60 filmu izlase ar nozīmīgiem un interesantiem poļu animācijas darbiem. Šīs filmas spilgti parāda to autorus kā izteiksmīgus māksliniekus – gleznotājus, grafiķus, skulptorus -, kuru mākslinieciskās izpausmes sniedzas dažādos virzienos, ne tikai animācijā – plakātu mākslā, komiksos, grāmatu ilustrācijās un citur.

Kino muzejā trīs dienu garumā tiks izrādīti desmit seansi, kas veltīti dažādiem autoriem. Ieeja uz filmu seansiem būs bez maksas. Filmas tiks rādītas oriģinālvalodā ar angļu subtitriem.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: Animācijas filmaKinoMuzejs

youtube icon
Abonēt youtube