Haiti otrdien sasniegusi viesuļvētra “Metjū”, atnesot spēcīgas vēja brāzmas un izraisot plašus plūdus. Viesuļvētra, kas likusi tūkstošiem tās ceļā esošo cilvēku pamest savus mitekļus, jau prasījusi trīs dzīvības.

“Metjū” sasniedza Haiti īsi pēc saullēkta kā 4.kategorijas orkāns, ziņo ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC), piebilstot, ka vēja brāzmu ātrums sasniedzis 230 kilometrus stundā (64 metrus sekundē).

NHC raksturoja “Metjū” kā ārkārtīgi bīstamu vētru, un mediji to jau nodēvējuši par reģiona draudīgāko vētru pēdējā desmitgadē. Šis ir pirmais 4.kategorijas orkāns, kas skāris Haiti kopš 1964.gada, kad valsts pārcieta viesuļvētru “Kleo”.

“Metjū”, kas līdz šim plosījās virs Karību jūras, par 1.kategorijas viesuļvētru kļuva pagājušo ceturtdien, bet jau piektdien sasniedza 4.kategoriju piecu kategoriju skalā. Uz nelielu laiku “Metjū” pieņēmās spēkā līdz 5.kategorijai, bet pēc tam atkal tika ierindota 4.kategorijā.

Haiti piekrasti orkāns sasniedza aptuveni 400 kilometrus uz rietumiem no galvaspilsētas Portoprensas, taču jau pirms tam tās nestie vēji, kuri salu sāka plosīt vēl iepriekšējā vakarā, prasījuši trīs cilvēku dzīvības.

Tiek prognozēts, ka “Metjū” atnesto nokrišņu daudzums Haiti dienvidos sasniegs 38 līdz 63 centimetrus, bet atsevišķās izolētās apkārtnēs – pat metru.

Jau tagad lietusgāzes izraisījušas plašus plūdus valsts dienvidrietumos.

Vairāk nekā 9000 iedzīvotāju evakuēti uz pagaidu patversmēm, kas iekārtotas skolās un baznīcās, vēsta Iekšlietu ministrija. Taču civilās aizsardzības spēkiem grūti nākas piespiest pārcelties iedzīvotājus, kas atsakās pamest savas mājas.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: HaitiMetjūviesuļvētra

youtube icon
Abonēt youtube