Latvijas iedzīvotāji visos novados kā prioritāti nākamā gada valsts budžetā vēlas redzēt veselības aprūpi, pavēstīja “Baltic International Bank” korporatīvās komunikācijas vadītāja Teika Lapsa, atsaucoties uz jaunākā “Baltic International Bank Latvijas barometra” aptaujas datiem.

Vaicājot, kuras no jomām būtu jānosaka par prioritātēm, plānojot 2017.gada budžetu, iedzīvotāji visos novados kā pirmo izvirzīja veselības aprūpi, tostarp Rīgā – 76%, Vidzemē – 75%, Kurzemē – 73%, Zemgalē – 85%, bet Latgalē – 69%. Savukārt kā otra būtiskākā nosaukta izglītība, uz ko norādīja kā Rīgā, tā arī Vidzemē, Kurzemē un Zemgalē dzīvojošie, savukārt Latgales reģionā aptaujātie par svarīgāku uzskata finansējuma novirzīšanu ekonomikas attīstībai un eksporta veicināšanai.

Lapsa arī minēja, ka jautājumā par to, kas būtu jādara, lai palielinātu Latvijas valsts budžeta ieņēmumus, iedzīvotājiem dažādos Latvijas novados domas dalījās. Iedzīvotāji Rīgas (43%), Vidzemes (58%) un Kurzemes (46%) reģionos aptaujā norādījuši, ka valsts budžetu vajadzētu palielināt, samazinot nodokļus, lai cilvēki būtu vairāk motivēti tos maksāt. Zemgalē dzīvojošie (43%) pauduši uzskatu, ka stingrāk jācīnās ar nodokļu nemaksātājiem, savukārt iedzīvotāji Latgales reģionā (51%) uzsvēruši, ka lielāks potenciāls nākotnē palielināt budžeta ieņēmumus būtu, veicinot eksportu uz ārzemēm.

Savukārt jautāti, kā, pēc iedzīvotāju domām, būtu jāveido ikgadējais valsts budžets, lai tas tiktu efektīvi izlietots atbilstoši valsts un iedzīvotāju vajadzībām, aptaujātie Rīgas (43%), Vidzemes (47%), Zemgales (44%) un Latgales (55%) reģionos norādīja uz nepieciešamību valsts budžetu veidot katru gadu no jauna, lai tiktu ņemtas vērā aktualitātes un steidzamās vajadzības, taču Kurzemē dzīvojošie (41%) pauda uzskatu, ka valsts budžeta veidošana vairākiem gadiem, veicot tajā tikai sīkas korekcijas, tomēr būtu efektīvāka, norādīja Lapsa.

Baltic International Bank Latvijas barometrs” ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.


Informācija: BNS

youtube icon
Abonēt youtube