Lielā zemes nogruvumā Norvēģijas dienvidaustrumos gājuši bojā trīs Lietuvas pilsoņi, piektdien apliecinājusi Norvēģijas policija.

Nelaime Sērumas pašvaldībā, uz austrumiem no Oslo, notikusi ceturtdien pēcpusdienā. Saskaņā ar Lietuvas Ārlietu ministrijas rīcībā esošo informāciju lietuvieši strādājuši kādā būvobjektā. Ministrija paziņojusi par notikušo bojāgājušo tuviniekiem un uztur ar viņiem kontaktus.

Kā raksta “Nrk.no“, objektā strādājuši seši cilvēki, trim no viņiem izdevies izglābties, viens nogādāts slimnīcā. Lai gan notikuma vietā ieradās lieli glābšanas dienestu spēki, tie trīs stundas nevarēja sākt darbu, jo situācija joprojām bija ļoti bīstama.

Beidzot meklēšanā tika iesaistīti helikopteri ar termovizoriem un kinologi ar dienesta suņiem, tomēr meklējumi bija nesekmīgi. Nogruvusī mālainā masa ir aptuveni 60 metrus bieza, garumā sasniedz 420 metrus un platumā – 270 metrus. Policija visu nakti dežurēja nelaimes vietā, baidoties, ka iespējami jauni nogruvumi.

Pēc policijas ziņām, bojāgājušie ir 27, 43 un 47 gadus veci lietuvieši. Avīze “Aftenposten” raksta, ka viens no viņiem bijis no Kauņas, vēl viens – no Ķēdaiņiem, viņi Norvēģijā ieradušies aptuveni pirms gada. Par trešo lietuvieti sīkākas informācijas šobrīd nav, zināms vienīgi, ka viņš šajā valstī dzīvojis jau apmēram trīs gadus.

Policija paziņojusi, ka izredžu atrast kādu no nogruvuma apraktajiem cilvēkiem dzīvu nav un arī nav zināms, kādā dziļumā viņi varētu atrasties. Piektdien meklēšanas darbi atsākušies tikai ap pusdienlaiku, un nelaimes vietā kopā ar policiju strādā ģeologi, kas cenšas novērtēt situāciju un iespējamo zemes masas pārvietošanos.

Vietējie ļaudis medijiem stāstījuši, ka Sērumas pašvaldības teritorijā jau bijuši vairāki zemes nogruvumi. “Tā ir traģēdija, bet to nevar saukt par negaidītu,” atzinis inženieris Steins Stokebū, piebilstot, ka pats jau divus gadus centies brīdināt pašvaldības vadību, ka pavasarī un rudenī iespējami nogruvumi, taču neviens viņā nav ieklausījies. “Bija liela varbūtība, ka tāda nelaime notiks šogad,” viņš stāstījis.

Pašvaldības vadītāja Marriane Grimstade-Hansena apliecinājusi, ka par nogruvumu iespējamību vairākās vietās jau bijis zināms.

Saistītās tēmas: lietuviešiNorvēģijaZemes nogruvums

youtube icon
Abonēt youtube