Ceturtdien, 2016. gada 17. novembrī, plkst. 17.00 sāksies gaismas festivāls “Staro Rīga 2016”, ko atklās iespaidīga multimediju projekcija uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas fasādes, iedzīvinot Jaņa Rozentāla darbus.

Interaktīvā multimediju projekcija “Pieskaries gleznai” ir veltījums izcilā latviešu vecmeistara Jaņa Rozentāla (1866–1916) 150 gadu jubilejai. Gaismas festivāla “Staro Rīga” laikā – no š. g. 17. līdz 20. novembrim – uz LNMM fasādes parka pusē katru vakaru no plkst. 17.00 līdz 23.00 ikviens varēs iesaistīties klasiķa darbu atainošanā.

Savā daiļradē Janis Rozentāls iemūžinājis noteikta laika iespaidus, paša redzēto un sajusto. Videoinstalācija ir kā tulks, kas uzbur gleznas atmosfēru, ievibrē fiksētos tēlus un piešķir visam papildu dimensiju. Lai atdzīvotos un pilnībā atklātos kāda no piecām mākslinieka gleznām, būs vajadzīgi sešu roku pieskārieni sensitīviem ekrāniem. Attēls reaģēs uz rokas tuvumu un kustību. Tikai vienlaicīgi pieliekot rokas visiem ekrāniem, projekcija iemirdzēsies pilnā gaismā. Noņemot roku no ekrāna, attēls nomainīsies uz cita mākslas darba vizualizāciju, kas jau sāks parādīties pie nākamā pieskāriena. Gleznas tiks projicētas, izmantojot oriģinālo triepienu tekstūru un raksturu.

Līdz ar roku kustībām atdzīvosies arī skaņa, atainojot katras kompozīcijas unikālo gaisotni. Mūzika ir ļoti svarīga sastāvdaļa šajā multimediju animācijā: audio rinda tiks pieskaņota konkrētām ainām, tās ilustrējot, kā arī radot jaunu interpretāciju. “Pieskaries gleznai” – tā būs neparasta iespēja ne tikai atklāt, bet arī sadzirdēt meistardarbu.

 


Info: LNMM

Foto: LNMM

Saistītās tēmas: LNMMMultimedijuProjekcijaStaroRiga

youtube icon
Abonēt youtube