Portāls Snope.com pievērsis savu uzmanību 1922. gada 21. novembra laikraksta “The New York Times” numuram, kas veltīts toreizējam Vācijas Nacionālsociālistiskās partijas priekšsēdētājam Ādolfam Hitleram.

Rakstā ir runa par to, ka Hitlera propagandiskais antisemītisms  bija ne vairāk kā cilvēku masas sekotāju ēsma. “Viņš tikai izmanto antisemītisku propagandu, lai iedzītu nesapratnē savus sekotājus un atbalstītu viņu entuziasmu un uzbudinātību,” rakstīts tekstā.

Turklāt “The New York Times” atzīmē, ka Hitlera politiskā programma ir sastādīta tikai no negatīvām idejām, labi apslēptām kopīgajos vārdos. “ Viņš ir pret ebrejiem, komunistiem, boļševismu, marksistisko sociālismu, separātismu, vāju vācu valdību un Versaļas līgumu. Vienīgais, ko viņš atbalsta, ir spēcīga un vienota Vācija stipra priekšsēdētāja vadībā,”  ziņo raksts.

Snopes.com materiālā pieminēts, ka 2015. gada 10. februārī “The New York Times” pārpublicējis šo materiālu. Tas izpelnījies lielu popularitāti starp ārzemju medijiem, no kuriem daudzi sāk salīdzināt nacionālsociālisma dibinātāja un Donalda Trampa politisko darbu metodes.

Dažas no politiskajām idejām, ko izteicis Amerikas miljardieris, pēc sava satura izrādās ļoti līdzīgas Hitlera lozungiem. Piemēram, savas kampaņas ietvaros Tramps ne vienu reizi vien solījās izsūtīt no ASV robežas visus nelegālos migrantus, īpašu necieņu viņš izrāda pret meksikāņiem. Turklāt ievēroja agresīvu attieksmi pret musulmaņiem un solīja viņiem aizliegt iebraukt ASV teritorijā.

Tomēr savā ASV prezidenta vēlēšanu uzvaras runā Tramps atteicās no saviem naidīgajiem vārdiem pret  sāncenses Hilarijas Klintones personu, kuru kampaņas laikā solīja ieslodzīt cietumā. Savā 9. novembra runā viņš pateicās viņai par darba ieguldījumu : “Mēs visi esam lielā parādā par viņas kalpošanu mūsu valstīj.”

 


Foto: trofire

Saistītās tēmas: HitlersTheNewYorkTimesTramps

youtube icon
Abonēt youtube