Likumdošanas jomā Latvijas politiķiem nav ilgtermiņa domāšanas, šorīt intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja Valsts prezidenta izveidotās Tiesiskās vides pilnveides komisijas priekšsēdētājs Aivars Endziņš.

Viņš atzina, ka Valsts prezidentam Raimondam Vējonim ir bijis pilnīgi pamatots satraukums par konceptuāli būtisku priekšlikumu iesniegšanu Saeimā likumprojektiem, kad tie tiek skatīti jau trešajā lasījumā. Endziņš arī atzīmēja, ka trīs likumos, kurus prezidents neizsludināja, strīdīgās izmaiņas bija parādījušās tieši trešajā lasījumā.

Tiesiskās vides pilnveides komisijas priekšsēdētājs novērojis, ka Saeimas deputāti par likumprojektiem nereti balso “uz emociju viļņa”, bet pēc tam paši brīnāmies, kāpēc neesam apmierināti ar likumu piemērošanu praksē.

Endziņš uzsvēra, ka pirms tiesību aktu izdošanas tomēr būtu ļoti nopietni jāizanalizē to piemērošanas nianses un dažādie aspekti, mazāk domājot par likuma pieņemšanas ātrumu. “Vajag desmit reizes nomērīt, un tikai tad nogriezt,” sacīja Endziņš.

Viņš atzina, ka kopumā Latvijas tiesiskā vide ir novājināta, kas rezultējas gan ar ārvalstu investoru ne visai augsto interesi par mūsu biznesa vidi, gan arī ar relatīvi daudziem starptautiskās tiesās zaudētiem tiesas procesiem.

Saistītās tēmas: intervijalikumdošana

youtube icon
Abonēt youtube