Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps sestdien nosauca prezidenta vēlēšanās nodoto balsu pārskaitīšanu, kas tiek gatavota Viskonsinas štatā, par “krāpšanu” un uzstāja, ka viņa uzvaru šajās vēlēšanās vajadzētu respektēt, nevis “apstrīdēt un zākāt”.

Pārskaitīšana, kuru pieprasījusi Zaļo partijas kandidāte uz prezidenta amatu Džila Steina, kas pati saņēmusi niecīgu daļu no visām balsīm, ir izaicinājums vēlēšanu iznākumam, “kurš jau ir atzīts”, sacīja Tramps.

Hilarijas Klintones kampaņa sestdien paziņoja, ka piedalīsies balsu pārskaitīšanā Viskonsinā, lai gan līdz šim nav konstatējusi nekādus pārkāpumus šajās vēlēšanās.

Klintones galvenais jurists Marks Ēriks Eliass paziņoja vietnē Medium.com, ka Klintones kampaņa piedalītos arī balsu pārskaitīšanās Mičiganā un Pensilvānijā, ja tādas tiktu organizētas. Steina ir paziņojusi par plāniem pieprasīt pārskaitīšanu arī šajos štatos.

Tramps paziņoja, ka “cilvēki ir izteikušies un vēlēšanas ir beigušās, un, kā pati Hilarija Klintone sacīja naktī pēc vēlēšanām, papildus viņas atzinumam par savu zaudējumu un manis apsveikšanai [ar uzvaru], “Mums ir jāpieņem šis rezultāts un pēc tam jāskatās nākotnē””.

Republikāņu kandidāts Tramps uzvarēja Mičiganā, Pensilvānijā un Viskonsinā ar nedaudz vairāk kā 100 000 balsu pārsvaru pār Klintoni. Uzvaras šajos štatos nodrošināja to, ka viņš izcīnīja nepieciešamo vairākumu Elektoru kolēģijā.

“Ir svarīgi uzsvērt, ka ar miljoniem vēlētāju palīdzību visā valstī mēs Vēlēšanu dienā ieguvām 306 elektoru balsis – vairāk nekā jebkurš republikānis kopš 1988.gada,” sacīja Tramps.

“Šī [pārskaitīšana] ir Zaļo partijas krāpšana attiecībā uz vēlēšanām, kuru iznākums jau ir atzīts, un šo vēlēšanu rezultātus vajadzētu respektēt, nevis apstrīdēt un zākāt, ko dara Džila Steina,” piebilda Tramps.

Vēlēšanu kampaņas laikā pats Tramps gan bija draudējis noraidīt vēlēšanu rezultātu sava zaudējumā gadījumā, jo mediji un valdošā elite mēģināja noskaņot vēlētājus viņam nelabvēlīgi.

Kopš 8.novembrī notikušajām ASV prezidenta vēlēšanām, kurās uzvarēja Tramps, demokrātu kandidātes Klintones kampaņa ir izskatījusi dažādus apgalvojumus par vēlēšanu pārkāpumiem, bet nav atradusi “nekādus lietas ierosināšanai pietiekamus pierādījumus par hakerismu vai ārējiem mēģinājumiem pārveidot balsošanas tehnoloģiju,” Eliass paziņoja blogā vietnē Medium.com.

“Tomēr tagad, kad ir iniciēta pārskaitīšana Viskonsinā, mums ir nodoms piedalīties, lai nodrošinātu šī procesa norisi veidā, kas ir godīgs pret visām pusēm,” piebilda Eliass.

Vēl nav zināms, tiešī kādā veidā Klintones kampaņa plāno piedalīties balsu pārskaitīšanā.

Eksperti norādījuši, ka vēlēšanu rezultātu grozīšana balsu pārskaitīšanas rezultātā esot ļoti mazticama, taču tā var veicināt debašu turpināšanos par Trampa ievēlēšanas leģitimitāti.

Lai gan Tramps vēlēšanās izcīnīja nepieciešamo vairākumu elektoru kolēģijā, viņa sāncense no demokrātu partijas Hilarija Klintone ieguva vēlētāju balsu vairākumu visas valsts mērogā.

 


Foto: wikidepia

Saistītās tēmas: Balsu pārskitīšanaTrampsViskonsina

youtube icon
Abonēt youtube