Tālu no Etiopijas ziemeļiem atrodas Afaras tektoniskās ieplakas. Šeit, prom no balto cilvēku problēmām un prom no paša baltā cilvēka, Āfrikas kontinets pamazām tiek sadalīts divās daļās. Parasti ģeoloģiskie procesi notiek mokoši lēni, bet šajā Āfrikas reģionā tas notiek apdullinoši ātri.

Vulkāna izvirdums

Vulkāns Dabbahu savu mūžīgo miegu pārtrauca 2005. gada sākumā. Izvirdums bija tik spēcīgs, ka tika uzsākts vesels intensīvās seismiskās aktivitātes periods. Zemes garoza tika pārklāta ar plaisām, strauji izplatoties uz dienvidiem. Tikai dažu dienu laikā rievas izpletās 60 kilometru garumā. No vienas malas līdz otrai šķir 4 metrus plata un 8 metrus dziļa aiza.

Afarā pulcējas ģeologi no visas pasaules. Dažus mēnešus pēc Dabbahu izvirduma reģions tika pārklāts ar simtiem plaisu. Zinātnieki varēja piedzīvot momentu, kad no pazemes dziļumiem paceļas magma, veidojot to, kas galu galu galā kļūst par bazalta okeāna grīdu. Domājams, ka dažu miljonu gadu laikā Āfrikas plaisu vietā būs izveidojusies jau jauna jūra.

 

Saistītās tēmas: ĀfrikaizvirdumsOkeāns

youtube icon
Abonēt youtube