Foto: Unplash.com/Attēlam ir ilustratīva nozīme

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde sadarbībā ar VID Iekšējās drošības pārvaldi šī gada oktobrī novērsusi valstij zaudējumus 107 925 eiro apmērā.

VID Iekšējās drošības pārvalde ar VID Muitas pārvaldes atbalstu, atbilstoši kompetencei veicot muitas amatpersonu un muitas procesu risku analīzi, identificēja būtiskus riskus akcīzes preču eksportā caur Rīgas ostu.

Tālākā sadarbībā ar VID Nodokļu un muitas policiju noskaidrots, ka jūras konteinerā ar tranzītam deklarēto degvīna kravu pirms tā uzkraušanas uz kuģa ir nomainīts kravas saturs – faktiski tajā atrodas minerālūdens, savukārt tranzītam deklarētais degvīns bez to izcelsmi apliecinošiem dokumentiem pārvietots uz teritoriju ārpus ostas. Saskaņā ar kravas pavaddokumentiem to bija paredzēts nosūtīt uz Āfriku.

Aizturētas abas saistītās kravas un transportlīdzekļu vadītājs. Izņemtas 16 896 gab. degvīna pudeles “Blagof Premium” (tilpums 0.7 l) un krava ar minerālūdeni. Noziedzīgās shēmas rezultātā valstij nenomaksātais akcīzes nodoklis būtu 97 010 eiro.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē 2020.gada oktobrī uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 191.panta 3.daļas par muitošanai pakļauto preču vai citu vērtību glabāšanu, pārvietošanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu Latvijas Republikas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas, ja tas izdarīts lielā apmērā. Viena persona, Latvijas Republikas pilsonis, atzīta par aizdomās turēto, un tai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Teritorijā, kurā notika jūras konteinera satura apmaiņa, tika veikta preču pagaidu uzglabāšanas un muitas noliktavas pārbaude. Tās laikā tika atklāta nelegāla alkohola glabātuve. Izņemti 4 749 litri alkohola bez akcīzes markām – degvīns “????????? ????????”, “????? ?? ???????” un “??????????????”, vīns “La Chevalerie 2010”, “Los Candiles” un “Firmamento”. Gadījumā, ja izņemtie alkoholiskie dzērieni būtu nonākuši brīvā apritē tirgū, valsts budžetā netiktu nomaksāts akcīzes nodoklis 10 915 eiro apmērā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē 2020.gada oktobrī uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.2 panta 3.daļas par nelikumīgu alkoholisko dzērienu glabāšanu un pārvietošanu lielā apmērā.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiek sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Viena no galvenajām VID Iekšējās drošības pārvaldes prioritātēm ir muitas procesu risku analīzē laikus identificēt iespējamās noziedzīgās darbības un novērst kaitējumu Latvijas un ES finanšu interesēm.

youtube icon
Abonēt youtube