Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps otrdien noraidīja izskanējušās šaubas, ka naftas uzņēmuma “ExxonMobil” izpilddirektora Reksa Tilersona sakari ar Krieviju varētu traucēt viņam ieņemt valsts sekretāra amatu, un uzsvēra, ka Savienoto Valstu ārpolitikai esot nepieciešams jauns virziens.

Kandidāta nosaukšana valsts sekretāra amatam bija visgaidītākā jau nedēļām ilgstošajās debatēs par Trampa jaunā kabineta sastāvu, pasaulei ar satraukumu zīlējot, kādu ietekmi uz ASV ārpolitiku atstās Baltā nama saimnieka nomaiņa.

Ar saviem aicinājumiem veidot ciešāks attiecības ar Maskavu, Tramps izsaucis bažas gan demokrātu, gan paša pārstāvēto republikāņu rindās, kurās valda tradicionālā pārliecība, ka Krievija joprojām rada draudus pasaules drošībai.

Šie noskaņojumi, kā arī Trampa domstarpības ar daļu republikāņu senatoru jautājumā par Centrālā izlūkošanas pārvaldes (CIP) vērtējumu, ka Krievija iejaukusies vēlēšanu procesā, lai palīdzētu viņam gūt uzvaru, var apgrūtināt Tilersona apstiprināšanu amatā.

Tramps, kurš par savu izvēli paziņoja otrdienas rītā, otrdienas vakarā notikušajā mītiņā Viskonsinā uzteica Tilersonu kā “lielisku diplomātu” un “vienu no mūslaiku lielākajiem un apdāvinātākajiem globālā biznesa līderiem”.

Viņš norādīja, ka 64 gadus vecajam Tilersonam, kurš nekad nav ieņēmis kādu amatu valdībā un visu savu karjeru aizvadījis lielākajā ASV naftas un gāzes kompānijā, “piemīt nepieciešamās zināšanas un talanti, lai palīdzētu novērst gadiem ilgās ārpolitikas kļūdas un katastrofas”.

Taču politiķi abu lielāko partiju rindās pauduši bažas par Tilersona saitēm ar Krieviju.

2011.gadā “Exxon Mobil” noslēdza līgumu ar Krievijas lielāko naftas kompāniju “Rosņeftj” par kopīgu naftas izpēti un ieguvi. Kopš tā laika kompānijas izveidojušas desmit kopuzņēmumus projektiem Krievijā.

2013.gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins Tilersonam pasniedza Draudzības ordeni.

Taču ASV sankcijas par Krievijas iebrukumu Ukrainā “Exxon Mobil” izmaksāja dārgi, liekot slēgt dažus projektus un nodarot vismaz miljardu dolāru lielus zaudējumus. Tilersons, kurš “Exxon Mobil” vadījis kopš 2006.gada, bijis skaļš sankciju kritiķis.

Tikmēr Kremlis jau atzinīgi novērtējis Trampa izvēli, nosaucot Tilersonu par “ļoti solīdu figūru”, kam ar Putinu esot “labas lietišķās attiecības”.

“Reks ir draugos ar daudziem līderiem pasaulē, ar kuriem mēs nesadzīvojam, un dažiem ļaudīm tas nepatīk,” uzrunājot atbalstītāju pūli Veselisā, atzina Tramps, kurš nedz Putinu, nedz Krieviju tieši nepieminēja. “Viņi nevēlas, lai viņš būtu draudzīgs. Tieši tāpēc es slēdzu darījumu ar Reksu, jo man tas patīk.”

“Mums nepieciešams jauns virziens,” uzsvēra Tramps. “Tā vietā, lai neapdomīgi mētātos no vienas intervences uz otru, mana administrācija veidos ilgtermiņa stabilitātes, labklājības, miera stratēģiju un atjaunos mūsu valsti.”

Atbalstu Tilersonam izteikuši arī vairāki tradicionālā republikāņu istablišmenta pārstāvi, tostarp bijušie valsts sekretāri Kondolīza Raisa un Džeimss Beikers, kā arī bijušies aizsardzības ministri Donalds Ramsfelds un Roberts Geitss.

Tilersons “ExxonMobil” sāka strādāt 1975.gadā, būdams inženieris. Taču vēlāk, ieņemot arvien augstākus amatus uzņēmuma vadībā, viņš galu galā uzraudzīja tā darbību vairāk nekā 50 valstīs. Izpilddirektora amatā Tillersons nonāca 2006.gadā un bija paredzēts, ka to viņš atstās nākamā gada martā.

Taču oficiālas pieredzes trūkums valdības darbā, kā arī ciešā saikne ar tādu milzu ietekmi baudošu enerģētikas uzņēmumu, domājams, izsauks virkni asu jautājumu, uz kuriem Tilersonam nāksies atbildēt Senāta noklaušināšanā pirms balsojuma par viņa apstiprināšanu amatā.

Piemēram, ietekmīgais republikāņu senators Džons Makeins atzinis, ka Tilersona attiecības ar Putinu ir “pamats bažām”.

“Vladimirs Putins ir bandīts, huligāns un slepkava, un jebkurš cits, kurš viņu apraksta kā kaut ko citu, melo,” uzsvēra Makeins.

“Draudzība ar Vladimiru nav īpašība, kuru sagaidu no valsts sekretāra,” savukārt tviterī paziņojis senators Marko Rubio, kurš bija viens no Trampa sāncenšiem cīņā par republikāņu nomināciju startam prezidenta vēlēšanās.

Makeins kopā ar vairākiem citiem senatoriem izteicis arī atbalstu Kongresa izmeklēšanai, lai novērtētu Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV vēlēšanās, tādējādi nostājoties opozīcijā Trampam, kurš CIP vērtējumu nosaucis par “smieklīgu”.

 


Foto: flickr/Gage Skidmore

Saistītās tēmas: ExxonMobilTilersonsTramps

youtube icon
Abonēt youtube