Ir ziema un savā ķemmē pamani daudz vairāk izkritušu matu, nekā ierasts? Nesatraucies, tu neesi tāda viena. Līdz ar vecumu, laikapstākļiem, vitamīnu trūkumu, stresu un miega trūkumu mēs visi ciešam no matu izkrišanas.

Pētījumi liecina, ka viss ir atrisināms ar veselīgas un pilnvērtīgas pārtikas palīdzību. Ikdienā aizpildi savu šķīvi ar kādu no šiem tālāk minētajiem ēdieniem un baudi, kā tavas cirtas kļūst biezākas un veselīgākas.

1. Lasis – mati (gluži kā nagi) sastāv no proteīna šķiedrām, kas nozīmē to, ka tev ikdienā arī ir jāēd proteīns jeb olbaltumvielas, lai saglabātu kā matu, tā arī nagu veselību. Olbaltumvielas ražo keratīnu, kas ir galvenais matu struktūras komponents. Tā kā lasī ir daudz omega-3 taukskābes un daudzi citi vitamīni, tā lietošana uzturā ir ārkārtīgi nepieciešama.

2. Medus – medus maskas lieliski baro un ārstē galvas ādu, un uzlabo matu izskatu, kā rezultātā tie aug ātrāk un ir veselīgāki. Sajauc 90% medu ar 10% ūdeni un iemasē galvas ādā. Pēc tam izskalo.

3. Rieksti un sēklas – riekstos un sēklās ir daudz omega-3 un omega-6 taukskābes, kā arī antioksidanti. Lieto uzturā valriekstus, linsēklas, saulespuķu un sezama sēklas.

4. Spināti – ja organismā ir zems dzelzs līmenis un D2 vitamīns, tas noved pie ātrākas novecošanās un matu izkrišanas. Tā kā spināti ir bagāti ar šīm vielām, kā arī ar C vitamīnu, tad lieliski palīdz cīņā ar novecošanos un matu izkrišanu.

5. Austeres – cinks ir ārkārtīgi svarīgs, ja ir runa par matu skaistumu un veselību. Kad organismā tas sāk trūkt, par to signalizē tavi mati – tie kļūst plāni un nespodri. Nacionālais veselības institūts noskaidrojis, ka austerēs ir ārkārtīgi daudz cinka, kas palīdz palēnināt matu izkrišanu. Cits cinka avots ir valrieksti, spināti, olas, saulespuķu sēklas, zaļie zirņi, kviešu dīksti un zirņi. Tomēr šajos produktos nav tik daudz cinka, kā austerēs.

6. Eļļas – ķirbju, rozmarīna un kokosriekstu eļļas strādā kā īsts skalpa nektārs. Pētījumi liecina, ka šo eļļu lietošana uzturā par 40% samazina matu izkrišanu. Ja nemīli eļļas lietot uzturā, vari tās izmantot kā maskas. Noskaidrots, ka kokosriekstu eļļas maskas palīdz galvas ādā saglabāt nepieciešamās olbaltumvielas, neļaujot galvas ādai kļūt sausai, nodrošinot matiem nepieciešamo mitruma līmeni.

 

Saistītās tēmas: matu izkrišananeveselīgi matiskaistums

youtube icon
Abonēt youtube