Tu noteikti esi dzirdējusi par biotīnu, vai ne? Bet īsti nezini, kas tas ir un vai tev tas ir vajadzīgs? 

Pazīstams arī kā vitamīns H. Biotīns ir viens no B kompleksa vitamīniem, kas organismam palīdz ēdienu pārvērst enerģijā.

Vārds biotīns nāk no grieķu valodas “biotos”, kas nozīmē “dzīve” un “pārtika”. B vitamīni un īpaši biotīns palīdz saglabāt tavu ādu, matus, acis, aknas un nervu sistēmu veselu. Biotīns ir arī ārkārtīgi svarīga uzturviela grūtniecības laikā, jo nozīmīgi ietekmē embrija augšanas procesu.

Lielākā daļa cilvēku savai ikdienai nepieciešamo biotīna devu iegūst, uzturā lietojot veselīgu pārtiku, taču tiek uzskatīts, ka papildu biotīna uzņemšana palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, nodrošina veselīgu ādu, matus un nagus un palīdz grūtniecības laikā mazulim attīstīties pilnvērtīgi. Taču, cik daudz biotīna ir pietiekami, kur to varu iegūt un ko tas mans dos? 

Dienas ieteicamā biotīna deva ir no 30 līdz 100 mikrogramiem pusaudžiem un pieaugušajiem. Biotīns ir ūdenī šķīstošs vitamīns, kas plūst cauri ķermenim urinācijas brīdī. Kaut arī lielākā daļa labi panes šo vitamīnu, ir bijuši gadījumi, kad, lietojot šo vitamīnu, izjustas vieglas blakusparādības, piemēram, slikta dūša un gremošanas problēmas. Taču biotīnam nepiemīt toksiskas īpašības.

Vairāki pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kas sirgst ar 2. tipa diabētu, ir zems biotīna līmenis asinīs, tādēļ papildu biotīna uzņemšana var palīdzēt šo cukura līmeni regulēt. Tomēr pētījumi līdz šim ir bijuši visai pretrunīgi. Vieni pētījumi liecina, ka biotīns ir efektīvāks, ja tiek uzņemt kopā ar hromu, tomēr citi pētījumi to neapliecina.

Tiešām padarīs matus, ādu un nagus veselīgākus un spēcīgākus? 

Biotīna trūkums asinīs tiek novērots atsevišķos gadījumos. Taču tie, kuriem tiešām trūkst šī vitamīna, izjūt tādus simptomus, kā matu izkrišana vai galvas ādas apsārtumi. Šādos gadījumos mediķi iesaka lietot papildu biotīnu.

Kā es varu uzņemt biotīnu dabīgā ceļā? 

Biotīns ir atrodams vairākos pārtikas produktos: olas dzeltenumā, dzīvnieku orgānos (aknās, nierēs), riekstos (mandeles, zemesrieksti, pekanrieksti, valrieksti), riekstu sviestā, sojas pupiņās un citos pākšaugos, graudaugos, ziedkāpostos, banānos un sēnēs.

Vislabāk ieteicams šos produktus lietot uzturā neapstrādātus, jo apstrādes procesā samazinās ne tikai biotīna, bet arī citu vitamīnu un minerālvielu efektivitāte.

Jāteic, biotīnam piemīt ārkārtīgi daudz labu īpašību, īpaši, ja esi grūtniece vai sirgsti ar diabētu, tomēr šobrīd ir vēl pārāk maz pētījumu par to, vai uzņemt biotīnu arī ar dažādiem uztura bagātinātājiem, tādēļ iesakām uzturā lietot veselīgu pārtiku, nevis mākslīgi radītus vitamīnus.

Avots: Healthline.com

Saistītās tēmas: biotīnsskaistumsvitamīns H

youtube icon
Abonēt youtube