Aizvadītajā nedēļā kritumu pret vairumu citu lielo pasaules valūtu piedzīvoja ASV dolārs, kuram nepalīdzēja Donalda Trampa kļūšana par 45.ASV prezidentu. Trampa inaugurācijas runā tirgus dalībnieki tā arī nesaklausīja, kādas tieši ekonomiskās reformas jaunais prezidents taisās īstenot, lai sekmētu ASV ekonomikas izaugsmi.

“Trampa runa bija fokusēta uz protekcionismu un tirgi noraida to, ka protekcionisms taisās būt jaunā prezidenta galvenais fokuss, jo protekcionisms nozīmē tirdzniecības karus, kas nav labi dolāram,” aģentūrai “Reutres” uzsvēra ieguldījumu pārvaldes kompānijas “BK Asset Management” izpilddirektore Keitija Laena.

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien pieņēma lēmumu saglabāt galveno bāzes procentlikmi 0% līmenī. Tāpat ECB padomes sēdē apstiprināts, ka arī turpmāk tā ik mēnesi uzpirks aktīvus 60 miljardu eiro apmērā, turpinot izdevumu un investīciju stimulēšanas programmu. Decembrī šīs programmas apjoms tika samazināts no 80 miljardiem eiro.

“Lai arī kopējā inflācija pēdējos mēnešos ir būtiski pakāpusies naftas cenu kāpuma dēļ, ECB nav apmierināta ar pamatinflācijas uzvedību un saskata riskus, kuri inflācijas kāpumu var bremzēt. Tirgus dalībnieki reaģējot uz ECB vadītāja izteikumiem par inflāciju eiro cenai lika atzīmēties zem 1,06 dolāru atzīmes, bet vēlāk eiro cena zaudējumus atguva,” norises tirgū komentēja “SEB Bankas” Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Saskaņā ar ECB veikto ekspertu aptauju inflācijas līmenis eirozonā šogad veidos 1,4%, 1,5% nākamgad un 1,6% 2019.gadā. Nākamā un 2018.gada inflācijas prognozes paaugstinātas attiecīgi par 0,2 un 0,1% procentpunktu. Tikmēr vidējās inflācijas ilgtermiņa prognoze 2021.gadam saglabāta 1,8% apmērā.

Lielbritānijas mārciņa pēc britu premjeres Terēzas Mejas paziņojuma, ka  Lielbritānija, izstājoties no Eiropas Savienības (ES), atstās arī bloka vienoto tirgu, lai tādējādi atgūtu kontroli pār ES pilsoņu ieceļošanu, piedzīvoja lielāko vienas dienas kāpumu kopš 1998.gada. Vēlāk gan mārciņas pozīcijām par sliktu nāca ziņas, ka mazumtirdzniecības apjoms Lielbritānijā pērn decembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājies par 1,9%, un līdz ar to reģistrēts straujāks kritums par prognozēto.

“Britu premjere šonedēļ ieskicēja Lielbritānijas turpmāko rīcību uz ko tirgus reaģēja ar mārciņu pirkšanu, kas eiro cenai lika atkāpties zem 0,87 mārciņu atzīmes. Rezultātā otrdien piefiksēts viens no pēdējo gadu lielākajiem mārciņas vērtības kāpumiem vienas dienas laikā. Cenas kāpums tiek skaidrots ar iepriekš pārdoto mārciņu atpirkšanu, jo, sakarā ar plānoto izstāšanos no ES, vēl ir daudz neskaidru jautājumu, kuri visticamāk mārciņu var ietekmēt negatīvi. Nākošnedēļ būs Augstākās tiesas lēmums par valdības iesniegto apelāciju “Brexit” jautājumā,” pauda Lāriņš.

Īpaši nemainījās Krievijas rubļa vērtība. Piektdien par vienu ASV dolāru maksāja 59,61 rubli, kas ir par 0,05% vairāk nekā pirms nedēļas, bet par vienu eiro – 63,8 rubļus, kas ir par 0,6% vairāk nekā pirms nedēļas.

“Rubļa vērtību ceturtdien pasvārstīja valdības pārstāvja izteikumi par darbu pie rubļa vērtības svārstīguma mazināšanas, kas tika uztverts kā iespējamā atgriešanās pie valūtas tirgus intervencēm. Centrālā banka piebilda, ka var tikt veikta valūtu pirkšana, ja naftas cena to atļaus, bet šie pirkumi nepārsniegs no naftas cenas kāpuma gūtos papildus ieņēmumus. Krievijas centrālā banka vēlreiz apstiprināja, ka tiks saglabāta brīva rubļa vērtības svārstīšanās. Krievijas valdība izvērtē patukšoto ārvalstu valūtu rezervju papildināšanas iespējas,” skaidroja Lāriņš.

Nedēļa sākās ar to, ka eiro vērtība pret dolāru pirmdien saruka no 1,0639 dolāriem līdz 1,0602 dolāriem par eiro. Mārciņas vērtība pret dolāru samazinājusies no 1,2190 dolāriem līdz 1,2055 dolāriem par mārciņu. Savukārt dolāra kurss attiecībā pret jenu nokrities no 114,53 jenām līdz 114,04 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro otrdien samazinājās par 1,56% līdz 1,0713 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kritās par 3,05% līdz 1,2414 dolāriem par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu saruka par 1,38% līdz 112,62 jenām par dolāru.

Trešdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,77% līdz 1,063 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 1,23% līdz 1,2261 dolāram par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 1,8% līdz 114,65 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro ceturtdien samazinājās par 0,32% līdz 1,0664 dolāriem par eiro, bet pret Lielbritānijas mārciņu kritās par 0,66% līdz 1,2342 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,18% līdz 114,86 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,0703 ASV dolārus, kas ir par 0,6% vairāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,2375 ASV dolārus, kas ir par 1,6% vairāk nekā pirms nedēļas, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā auga par 0,1% un bija 114,62 jenas.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: DolārsTramps

youtube icon
Abonēt youtube