ASV prezidents Donalds Tramps plāno finansēt mūra būvniecību uz Meksikas robežas, nosakot 20% importa nodevu precēm no Meksikas, ceturtdien paziņoja Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers.

Šis projekts, kura mērķis ir ierobežot nelegālo imigrāciju, un tā finansējuma jautājums ir izraisījuši saspīlējumu abu valstu attiecībās. Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto ceturtdien atcēla savu vizīti Vašingtonā, kas bija paredzēta 31.janvārī.

“Darot to, mēs varam iegūt 10 miljardus ASV dolāru gadā un viegli samaksāt par šo mūri ar šo mehānismu vien,” Spaisers sacīja reportieriem prezidenta lidmašīnā, kad viņi kopā ar Trampu lidoja no Filadelfijas atpakaļ uz Vašingtonu.

Jaunais Baltā nama preses sekretārs neminēja sīkākas detaļas par to, kā un kad šī nodeva tiks ieviesta, bet sacīja, ka tā varētu būt daļa no vispārējas nodokļu reformu paketes.

“Tā noteikti nodrošina šo finansējumu un dara to tādā veidā, ka amerikāņu nodokļu maksātājs tiek pilnīgi respektēts,” teica Spaisers. Viņš piebilda, ka kongresmeņi ir tikuši informēti par šo priekšlikumu.

Jau ziņots, ka Tramps trešdien parakstīja rīkojumu par mūra būvniecību uz robežas ar Meksiku, solot, ka būvniecība sāksies tuvāko “mēnešu” laikā.

Rīkojums arī palielinās resursus robežas drošības aģentiem, palielinās aizturēšanas platības nelegālajiem imigrantiem un nodrošinās imigrantu deportāciju.

Pirms tam intervijā telekanālā ABC vaicāts, kā mūris tiks finansēts, Tramps sacīja, ka būvniecības uzsākšanai tiks tērēti ASV nodokļu dolāri, bet ka iztērētos līdzekļus Vašingtonai galu galā kompensēs Meksika.

Tramps padarīja nelegālās imigrācijas apkarošanu par savas pirmsvēlēšanu kampaņas stūrakmeni, solot uzcelt mūri gar ASV un Meksikas robežu, lai apturētu nelegālo imigrāciju no Meksikas un citām Latīņamerikas valstīm. Viņš arī solīja, ka šī mūra būvniecību finansēs Meksika.

 


Foto: CNN

Saistītās tēmas: MeksikaSienaTramps

youtube icon
Abonēt youtube