Līdzās visiem iesniegtajiem dizaina darbiem, Latvijas Dizaina gada balva šogad aktualizēs arī vienu no eksportētākajiem Latvijas dizaina veidiem – digitālo dizainu, ieviešot divas specbalvas Gada jaunais dizainers un Digitālais bizness. Tas kļuvis iespējams, pateicoties balvas galvenajam partnerim – IT uzņēmumam Accenture. Darbus Latvijas Dizaina gada balvai iespējams pieteikt vēl tikai sešas dienas līdz šī gada 1. februārim www.dizainabalva.lv.

“Ikdienā izmantojam aizvien vairāk dažādus digitālos servisus un iespējas, dizaineru loma ir daudz būtiskāka nekā iepriekš. Vēlamies nojaukt robežas un pievērst sabiedrības uzmanību tieši dizainam digitālajā vidē. Vizuālais noformējums un lietotāju ērtums ir galvenie parametri, kuri nosaka, vai iespējas digitālajā vidē tiks izmantotas. Dizainu nevar ielikt kastē, liela loma ir radošumam un iedvesmai, lai radītu pasaules līmeņa servisus, pakalpojumus un mākslas darbus. Accenture vēlas dot spēcīgu impulsu, ka Latvijā ir vajadzīgi dizaineri un UX speciālisti, kas strādā digitālajā vidē, lai nestu Latvijas vārdu pasaulē,” skaidro Accenture vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

Ņemot vērā kompetenci nozarē un nākotnes vīziju digitālā dizaina jomā, Accenture nolēmuši pasniegt divas specbalvas – Gada jaunais dizainers un Digitālais bizness. Kopumā tiks izvērtēti visi iesniegtie darbi no digitālās vides perspektīvas. Pieteikumus vērtēs kompetenta žūrija – Accenture komanda, piesaistot ārvalstu sadarbības partnerus, kuri īpaši specializējas digitālā dizaina un UX jomā.

 Latvijas Dizaina gada balva 2017. gadā norisināsies pirmo reizi, un to organizē dizaina birojs “H2E” sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Latvijas radošo industriju vidē ir tikušas pasniegtas vairākas balvas, taču LDGB jaunievedums ir no līdzšinējās prakses atšķirīgā vērtēšanas kārtība un paplašinātā iespēja sabiedrībai iepazīties ar dizaineru darbiem. Šogad un nākamos trīs gadus balvu atbalsīs IT uzņēmums Accenture, kas īpaši vēlas izcelt dizainerus digitālajā vidē un sasniegumus šajā jomā Latvijā.

Latvijas Dizaina gada balvas pieteikto darbu izvērtēšanā piedalīsies starptautiska dizaina jomas profesionāļu komanda. Apvienojot savu pieredzi un zināšanas, žūrijas pārstāvji no Latvijas un ārvalstīm kopīgās diskusijās izvērtēs pieteikumus pēc vienlīdzīgiem kritērijiem, nedalot atsevišķās kategorijās. Pieteikto darbu fināla izvērtēšanā žūrijas komandai pievienosies LDGB šī gada īpašais viesispasaulē vadošā dizaina žurnāla Frame līdzdibinātājs un redaktors Roberts Tīmans (Robert Thiemann).

Pirmās Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas sastāvā ir godalgotās aģentūras “Gagarin” radošais direktors Hringurs Hafsteinsons (Hringur Hafsteinsson), asociētais dizaina profesors un doktorantūras padomnieks, kā arī pētniecības vadītājs dizaina inovācijas projektā PROJEKT Lab Nīmas universitātē (University of Nîmes) Stefans Viāls (Stéphane Vial), arhitekte, Oslo Vesterdāles Mākslas, komunikāciju un tehnoloģiju augstskolas (Westerdals Oslo Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology) profesore Vēsma Kontere McQuillan, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska, dizainers, kurators un starptautiskās dizaina vasaras skolas MAD izveidotājs Rihards Funts, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele.

LDGB norises kārtība:

• Darbu pieteikšana Latvijas Dizaina gada balvai norisināsies no 2017. gada 1. janvāra līdz 1. februārim. Katrs pretendents konkursam var iesniegt ne vairāk kā divus darbus. Vairāk informācijas par pieteikšanās nosacījumiem šeit.

• No 10. februāra līdz 2. martam žūrija, kuras sastāvā ir gan starptautiski, gan vietējie jomas profesionāļi, izvērtēs visus iesniegtos darbus un finālam izvirzīs 20 labākos.

• 2. martā tiks izziņoti finālisti, kurus apbalvos īpašā ceremonijā 2017. gada 3. martā.

• No 2017. gada 4. marta līdz 9. aprīlim LDGB finālistu darbi publiskai apskatei tiks izstādīti Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

• Pēc 9. aprīļa LDGB darbi apskatei būs pieejami citviet Latvijā un ārvalstīs.

 

Saistītās tēmas: Gada balvaLatvijas DizainsLDGB

youtube icon
Abonēt youtube