Skotijas parlaments gatavojas otrdien oficiāli paust savu opozīciju pret Lielbritānijas valdības kursu uz izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), lai arī balsojums būs lielākoties simbolisks.

Lielbritānijas parlaments šobrīd apspriež likumprojektu, kas paredz ļaut Londonai sākt izstāšanās procesu, bet Skotijas valdība ir paziņojusi, ka likumprojektam nevajadzētu virzīties uz priekšu, kamēr Edinburga nav saņēmusi solījumus, ka ar to konsultēsies par “Breksita” nosacījumiem.

Lielbritānijas Augstākās tiesa janvārī nolēma, ka Lielbritānijas parlamentam, nevis valdībai jāapstiprina lēmums par sarunu sākšanu par izstāšanos no ES. Tomēr tiesa arī nolēma, ka Skotijas parlamenta piekrišana nav vajadzīga, lai sāktu oficiālu izstāšanos no ES.

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena savukārt ir paziņojusi, ka Skotijas parlamentam vajadzētu balsot, lai arī tas būs lielākoties simbolisks balsojums.

Lielbritānijas parlaments pirmdien noraidīja proeiropeisko deputātu rosinātos grozījumus “Breksita” likumprojektā, kas paredzēja lielāku Skotijas, Velsas un Ziemeļīrijas iesaisti procesā. Likumdevēji arī balsoja pret garantijām, ka Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai obligāti vajadzētu ar viņiem konsultēties pirms līgumu parakstīšanas ar ES.

Referendumā pagājušā gada 23.jūnijā 52% vēlētāju nobalsoja par Lielbritānijas izstāšanos no ES, tomēr Skotijā 62% balsoja par palikšanu blokā.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: BrexitESSkotija

youtube icon
Abonēt youtube