Ar jaunu ziņojumu par viltoto pesticīdu ietekmi uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ekonomiku klajā nācis Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO). Tas liecina, ka ES dalībvalstu ekonomika viltoto pesticīdu dēļ katru gadu zaudē gandrīz 1,3 miljardus euro un 11 700 darbavietu.

Pētījumā tika lēsts, ka ik gadu Latvija viltoto pesticīdu dēļ zaudē 7 miljonus euro ieņēmumu, kas veido 15,6 % no nozares kopējā pārdošanas apjoma valstī.

Viltojumu radītie zaudējumi pesticīdu industrijā nozīmē 2600 zaudētas darbavietas, jo legālo izstrādājumu ražotāji spēj nodarbināt mazāk darbinieku, nekā tas būtu iespējams tirgū bez viltojumiem. Nereti viltojumi rada domino efektu arī citās nozarēs – iegūtie dati liecina, ka netiešās ietekmes rezultātā papildus tiek zaudētas vēl 11700 darba vietas.

Papildus tika aprēķināts, ka viltojumu dēļ ik gadu netiek iekasēti 238 miljoni euro, kas būtu ieņēmumi valdību budžetos, kurus dažādu nodokļu veidā (ienākumu nodoklis, sociālās iemaksas, PVN) maksātu legālo pesticīdu ražotāji un pārdevēji.

EUIPO izpilddirektors Antoniu Kampinušs (António Campinos) norāda: “Mūsu pētījumi parāda, ka viltojumiem ir ietekme uz ikvienu ekonomikas nozari, arī pesticīdu ražošanas nozare, kas ietver lielu skaitu mazo un vidējo uzņēmumu, nav izņēmums. Šis ir desmitais ziņojums sērijā, kuru publicē EUIPO ar Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra palīdzību, par viltojumu ietekmi uz ES rūpnieciskā sektora ekonomiku. Pētījumi parāda viltojumu izraisīto negatīvo efektu uz Eiropas Savienības dalībvalstu ekonomiku, atspoguļojot darbavietu un ienākumu zaudējumu, kas skar legālos ražotājus.”

Situāciju Latvijā komentē Latvijas augu aizsardzības līdzekļu ražotāju un tirgotāju asociācijas izpilddirektore Margita Tomsone: “Mūsuprāt, oriģinālo augu aizsardzības līdzekļu produktu viltojumu problēma Latvijā nav īpaši aktuāla. Taču lielāka problēma varētu būt tādu oriģinālo produktu ievešana no kaimiņvalstīm, kuri nav reģistrēti Latvijā, vai arī kuriem marķējums nav latviešu valodā. Šādu produktu ievešana ir nelegāla darbība. Viltotu un nelegālu augu aizsardzības līdzekļu produkti varētu veidot līdz 10% no kopējā pārdošanas apjoma valstī. Lietojot nezināmas izcelsmes augu aizsardzības līdzekļus, tiek radīts risks cilvēku un dzīvnieku veselībai, videi un arī ekonomikai. Svarīgi, lai lauksaimnieki kultūraugu aizsardzībai iegādātos tikai Latvijā reģistrētus augu aizsardzības līdzekļus un no licenzētiem izplatītājiem”.

EUIPO ziņojumā minētie fakti:

Vācija: Lielākā pesticīdu ražotājvalsts ES ir Vācija – ieņēmumi nozarē sasniedz 4 miljardus euro. Ziņojumā tika lēsts, ka viltojumu dēļ pesticīdu industrijā Vācija katru gadu zaudē ap 300 miljoniem euro un 500 darbavietu.

Francija: Otrā lielākā pesticīdu ražotājvalsts ir Francija – ieņēmumi pesticīdu nozarē sasniedz 3,5 miljardus euro. Tika aprēķināts, ka viltojumu dēļ Francijas pesticīdu nozare kautru gadu zaudē ap 240 miljoniem euro un 500 darbavietu.

Itālija: Viltojumu dēļ katru gadu zaudē 185 miljonus euro un 270 darbavietu.

Spānija: Katru gadu viltojumu dēļ tiek zaudēti 94 miljoni euro un 200 darbavietas.

Apvienotā Karaliste: Viltojumu dēļ katru gadu zaudē 76 miljonus euro un 270 darbavietu.

Šis ir desmitais ziņojums sērijā, kuru publicē EUIPO ar Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra palīdzību. Iepriekš tika veikti pētījumi par viltojumu ietekmi uz ES rūpnieciskā sektora ekonomiku – farmācijas, mūzikas, kosmētikas, apģērbu un rotaslietu, u.c. nozarēs.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: PesticīdiViltojumsZaudējumi

youtube icon
Abonēt youtube