Foto: Jeroen Akkermans/Flickr

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ilgst jau vairāk nekā divus gadus,  un visu šo laiku ārvalstīs pastāv uzskats, ka Krievija nevar atļauties zaudēt. Tomēr Krievija var zaudēt un tai ir jāzaudē visas pasaules un pašas labad, atzīmē CNN.

Kā norāda izdevums, jautājums ir par to, kurš uzvarēs un ar kādām sekām. “Ja Krievija uzvarēs, sekas būs biedējošas: lielāka kara risks Eiropā, lielāka Ķīnas avantūras iespējamība Klusajā okeānā, starptautiskās tiesiskās kārtības vājināšanās kopumā, iespējamā kodolieroču izplatība, ticības zaudēšana demokrātijai,” norādīts CNN rakstā.

Tajā pašā laikā, ja atskatās vēsturē, nav nekas neparasts, ja Krievija karos arī zaudē, turklāt parasti tas piespiedis krievus domāt un veikt reformas. Piemēram, Krievijas sakāve Krimā 1856. gadā piespieda autokrātiju izbeigt dzimtbūšanu, bet Krievijas zaudējums Japānai 1905. gadā izraisīja revolūciju.

PSRS neveiksme Afganistānā noveda pie Gorbačova reformām un attiecīgi līdz aukstā kara beigām.

“Krievija var zaudēt šo karu un tai ir jāzaudē pašu krievu labā. Uzvara pār Krieviju nozīmē ne vien beigas jaunu cilvēku dzīvību bezjēdzīgai zaudēšanai Ukrainā. Tas ir vienīgais veids, kā Krievijai kļūt par postimpērijas valsti, kurā iespējamas reformas, kur paši krievi var būt aizsargāti ar likumu un būt balstiesīgi. Zaudējums Ukrainā – tā ir vēsturiska iespēja Krievijai dzīvot normāli, kā teiks krievi, kuri vēlas demokrātiju un tiesiskumu,” vēsta CNN.

Karš Ukrainā – ko saka Rietumu politiķi

Čehijas prezidents Petrs Pavels norāda, ka šobrīd ir svarīgi atbalstīt Ukrainu visos iespējamos veidos, lai tā varētu Krievijas agresoram likt saprast, ka nav jēgas turpināt karu. Pēc viņa teiktā, lai gan Maskavai joprojām ir vismaz zināma cerība uz panākumiem, tai nav pamata miera sarunām.

Savukārt Itālijas aizsardzības ministrs Gvido Kroseto norāda, ka Putinam ir vajadzīga visa Ukraina, turklāt “neviens mums neapliecina, ka viņš apstāsies pie Ukrainas”. Tajā pašā laikā viņš uzskata, ka Krievijas karaspēka parādīšanās Kijivā būtu nopietns destabilizējošs faktors Eiropā un neizbēgami novestu pie “sadursmes ar citām valstīm, kuras nepieņems Krievijas tankus uz robežas”.

Lasiet arī: Koncerti, izstādes, teātris – Mātes dienas pasākumu programma Rīgā

Lasiet arī:  «Esmu sīva konkurente,» –  kā Lasmaņa skandālā ierautā Auziņa ielauzās apbedīšanas jomā

youtube icon
Abonēt youtube