Mediju nozare Latvijā patlaban ir pārmaiņu priekšā saistībā ar mediju uzņēmumu īpašnieku maiņu un interneta platformu attīstību, intervijā atzina VAS “Latvijas Televīzija” (LTV) valdes priekšsēdētājs Ivars Belte.

“Nozare kopumā pašlaik ir lielu pārmaiņu priekšā. Domāju, ka visi jau ir dzirdējuši par to, ka “MTG” grupa ir pārdošanas procesā. Ir runas arī par citiem mediju uzņēmumiem, kuri ir pārdošanā. Parādās arvien jaunas aktivitātes internetā, un ikvienam klasiskam medijam klāt ir arī interneta satelīts. Līdz ar to ir sajūta, ka viss mediju bizness ir lielā, lēnā un neatgriezeniskā pārmaiņu procesā,” sacīja Belte.

Viņš pieļāva, ka mediju sfēra virzās interneta un jaunu formu virzienā. Tālākais ir atkarīgs no katrs uzņēmuma spējas ar šīm izmaiņām tikt galā un prast adaptēties jaunos apstākļos.

Pēc Beltes teiktā, patlaban reklāmas tirgū Latvijā piedalās 23 televīzijas kanāli, kas ir pietiekami daudz un arī konkurences līmenis ir ļoti augsts. Konkurence galvenokārt notiek starp pieciem lielajiem uzņēmumiem. Turpretī sīvākā cīņa par vietu “zem saules” pašlaik ir starp mazajiem telekanāliem, kā piemēram, “TV 24” un “Lattelecom” jaunajiem kanāliem, kuri pietiekami veiksmīgi ņem nost lielajiem tirgus dalībniekiem gan televīzijas skatīšanās laika daļu, gan reklāmas naudu. Tāpēc katram mediju uzņēmumam ir jāmeklē sava izdzīvošanas un attīstības formula.

“Iespējams, kopējo situāciju [konkurences pieaugumu] saasina arī tas fakts, ka reklāmas tirgus ir stagnējošs un ieņēmumi no reklāmas nepieaug. Tādēļ cīņa par katriem 1000 eiro ir ļoti asa. Tas jau pat nedaudz atgādina deviņdesmitos gadus, kad cīņa par naudu bija daudz asāka nekā pirms kādiem trim četriem gadiem,” teica Belte.

Jau ziņots, ka 2015.gadā LTV strādāja ar 16,95 miljonu eiro apgrozījumu un 1,198 miljonu eiro zaudējumiem.

Darbības nodrošināšanai LTV no valsts budžeta saņem apmēram 60%, savukārt pārējā summa tai jānopelna ar tiešo darbību un reklāmas ieņēmumiem. LTV ir sabiedriska raidorganizācija, kuras darbību uzrauga Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: Ivars BelteMedijiMTG

youtube icon
Abonēt youtube