Ja cilvēki nesāks risināt klimata pārmaiņu problēmas un nepalēninās iedzīvotāju skaita pieaugumu, tad līdz 21. gadsimta vidum puse no mūsdienu dzīvo radību sugām var izmirt. Šādu viedokli sniedz pasaules vadošie biologi un ekologi, no kuriem daudzi pirms nedēļas pulcējās Vatikānā konferences “Kā saglabāt dabu, no kuras esam atkarīgi” ietvaros.

Zinātnieki lēš, ka līdz šī gadsimta vidum 30 – 50 procentiem no visām pasaules sugām var draudēt izmiršana. “Pasaules dzīvais audums slīd caur mūsu pirkstiem, mums pat neizrādot lielas rūpes par notiekošo,” tika sacīts konferences organizatora tīmekļa vietnē.

Sākot no šodienas, 27. februāra, zinātnieki, pētnieki un katoļu līderi koncentrēsies ne tikai uz pazīstamu sugu draudiem, piemēram, polārlāčiem un ziloņiem, bet arī uz citām mazāk slavenām dzīvnieku un augu šķirnēm. Cilvēkiem ir nepieciešama bioloģiska daudzveidība, lai nodrošinātu sev bagātīgus pārtikas krājumus, zāles pret slimībām, tīru gaisu un dzeramo ūdeni.

Konferencē fokusēsies uz tā saukto “sesto izmiršanu”, ko mūsu planēta, visticamāk, piedzīvo jau šobrīd.

Kā liecina ģeologu ieraksti, Zemes 4,5 miljardu gadu ilgās vēstures laikā pieci izmiršanas notikumi ir iznīcinājuši gandrīz visas planētas sugas. Pēdējā izmiršana notika aptuveni pirms 65 miljoniem gadu, kad no zemeslodes pazuda dinozauri. Pie šiem pagātnes notikumiem varēja vainot asteroīdus, vulkānu izvirdumus un klimata pārmaiņas. Šoreiz Zeme ir pietuvojusies sestajam izmiršanas vilnim, bet tagad pie tā vainojami tikai cilvēki.

Apmēram viena līdz piecām sugām gada laikā kļūtu apdraudēta dabisku iemeslu dēļ. Zinātnieki min, ka cilvēku darbības iznīcina sugas, 1000 līdz pat 10 000 reižu pārsniedzot dabiskos apjomus, tiek ziņots Hārvardas Medicīnas skolas pētnieku ziņojumā 2008. gadā.

Fosilās kurināmās enerģijas dedzināšana, mežsaimniecību izciršana, mitrāju aizpildīšana ar pilsētām, okeāna piesārņojums – visas šīs darbības padara Zemi mazāk viesmīlīgu mikroskopiskiem organismiem un savvaļas zvēriem. Mūsu populācija līdz 2100. gadam sasniegs aptuveni 11,2 miljardus iedzīvotāju, kas planētai nesīs tikai papildus “stresu”.

Saistītās tēmas: BiologiDzīvniekiIzmiršanasugas

youtube icon
Abonēt youtube