Eksistē visai populāra teorija: lai kļūtu par ekspertu jebkādā jomā, ir jāpraktizē ne mazāk par 10 000 stundām. Taču daži izprot šo teicienu pārāk burtiski, tāpēc tās radītājs Anders Ēriksons stāsta sīkāk par to, kas tad īsti jādara, lai viņa teorija tiešām strādātu.

 

Ko tad lielākā daļa no cilvēkiem izprot nepareizi? Pirmkārt, pēc Ēriksona vārdiem 10 tūkstošu stundu noteikumu nav jāuztver pārāk burtiski. Laika daudzums kādas prasmes apguvei variējas atkarībā no jomas un pielietojuma.  Otrkārt, jūs nekļūsiet par ekspertu, vienkārši atkārtojot vienu un to pašu darbību 10 000 stundu laikā.

Ēriksons piedāvā dažas rekomendācijas, kas palīdzēs atrast pareizo ceļu mērķa sasniegšanā.

 

Atrodiet padomdevēju

Cītīgi treniņi ir nepieciešami, bet vēl svarīgāk ir saprast, kas konkrēti ir jādara. Tam arī ir vajadzīgi padomdevēji.

Parunājiet ar to, kuru jūs apbrīnojat, ar cilvēku, kurš nodarbojas ar to, ko vēlētos darīt jūs. Izjautājiet par viņa ceļu līdz mērķim, par grūtībām, ar ko nācās sastapties un ar veidiem, kā tās risināt.

 

Mēģiniet darīt savādāk

Galvenā cilvēku ( kuri vēlas kaut ko sasniegt) problēma ir tāda, ka īstenībā viņi pat nemēģina kļūt labāki. Lai  uzlabotu savas spējas, ir nepieciešams pamest komforta zonu.

Dens Koils, grāmatu autors par talantu attīstīšanu, uzskata, ka optimālais veiksmīgu mēģinājumu skaits – no 50% līdz 80%. Mazāks rādītājs jūs sarūgtinās, bet lielāks nozīmēs, ka jūs strādājat ne tā. Lai kļūtu par labāku, nepieciešams koncentrēties uz savām vājākajām pusēm.

 

Zināšanas nevienādojas ar darbībām

Pastāvīga futbola mača skatīšanās nepadara jūs par sportistiem. Lai zināšanas strādātu, tās jāpielieto praksē. Sekojiet parastai shēmai: koncentrējiet piepūli – iegūstiet atsauksmes – labojiet kļūdas.

 

Apsveriet iepriekšējās kļūdas

Dažreiz atsauksmi nākas gaidīt ļoti ilgi. Lai nepalēninātu procesu, pievērsiet uzmanību iepriekšējiem sava darba piemēriem, kurus jau kāds iepriekš ir novērtējis.

Izanalizējiet savas kļūdas un veiksmīgākos momentus. Šis piemērs var labi nostrādāt, kad jums ir grūti saņemt kādu atsauksmi par to, ko darāt.

 

 


Avots: lifehacker

 

Saistītās tēmas: #esmumednieksPsiholoģija

youtube icon
Abonēt youtube