Kā tas ir iespējams, kā tu to dari? To bieži jautā grafoloģei Iritai Rozentālei. Rokraksta analīze ir viena no interesantākajām pieredzēm ceļā uz sevis iepazīšanu, attīstību un augšanu, tāpēc šajā nedēļā Rīta kafijas žurnāliste Gunta Kūla sarunājas ar jomas speciālisti Iritu Rozentāli, lai uzzinātu, ko rokraksts spēj par mums pastāstīt.

Jāpiemin, ka publikācijas noslēgumā lasītājiem būs iespēja uzzināt, kā no pieciem uzrakstītiem teikumiem tik daudz par cilvēku var pateikt.

Kā ierasts, sāksim ar iepazīšanos. Irita Rozentāle ir specializējusies biznesa un sporta psiholoģijā, viņa spēlē arī hokeju, lielu savu dzīves daļu strādājusi par personālvadītāju, bet pēdējos četrus gadus apgūst grafoloģiju un analizē rokrakstus.

Lai arī grafoloģija* ir līdz šim īsākā Iritas dzīves daļa, tā izrādījusies par vienu no intensīvākajām. Mācīties grafoloģiju Irita sāka aptuveni pirms četriem gadiem, taču stāsts, kā radās šī ideja, ir ļoti interesants, jo šī pieredze aizvedusi Iritu pie sirdsdarba.

*Grafoloģija ir zinātne, kas pēta rokraksta un cilvēka rakstura likumsakarības. Pēc rokraksta iespējams noteikt personības iezīmes, spriest par cilvēka psiholoģisko tēlu, izprast viņa noskaņojumu un talantus, komunikācijas spējas, kā arī daudz ko citu. 19. gadsimta beigās franču arheologs, botāniķis, arhitekts, ģeologs un rakstnieks vienā personā Žans Ipolits Mišons radīja teoriju par rokraksta saistību ar cilvēka psihi un tās svārstībām un ieviesa sabiedrībā tādu jēdzienu kā grafoloģija (no grieķu valodas “grapho” – rakstīt un “logos” – zinātne).

“Sākot mācīties, es nevienā brīdī nebiju aizdomājusies, ka tas varētu kļūt par manu darbu un pat sirdsdarbu,” teic grafoloģe.

“Tāpat kā maniem klientiem, arī man savulaik bija neviltots izbrīns un pārsteigums, kā iespējams no dažiem uzrakstītiem teikumiem tik daudz ko par mani pastāstīt un cik daudz pati par sevi varu uzzināt. Tad, kad saņēmu savu rokrakstu analīzi, tas pārsteidza tik ļoti, ka izlēmu, ka vēlos pati apgūt šo māku.”

Latvijā visatpazīstamākā grafoloģe ir Anita Millere, un pirmais ceļš Iritai ar Anitu krustojās pirms četriem gadiem, kad Anita sociālajā vietnē Facebook meklēja rokrakstus savam pētījumam. “Pēc apraksta es sapratu, ka mans rokraksts atbilst meklētājam, es aizsūtīju, bet pretī par to Anita piedāvāja rokraksta analīzi.”

“Kad pirmo reizi dzīvē satiku Anitu, man bija ļoti maz laika, jo biju ceļā uz psihoterapiju. Tajā laikā es risināju ļoti konkrētus jautājumus, un jāatgādina, ka redzējāmies pirmo reizi mūžā. Šajā īsajā sarunā Anita pēc mana rokraksta nolasīja visus manus sāpīgos jautājumus, ko risināju tolaik terapijā. Melotu, ja neteiktu, ka biju mēma.

Kad sāku pati apgūt to visu, mani vienkārši apbūra šī zinātne, taču citu rokrakstus nepētīju. Mācību laikā bija jākārto arī eksāmens, un viens no praktiskās daļas nosacījumiem bija analizēt dažādus rokrakstus. Pirms eksāmena es sāku trenēties un analizēju rokrakstu visiem, kuri man to ļāva. Pamazām radās interese par citu rokrakstiem, tāpēc vēlējos sevi vairāk izaicināt.

Interesentu parādījās arvien vairāk, un kādu dienu man jautāja, cik par šo konsultāciju ir jāmaksā. Es biju tik apjukusi, jo nevienā brīdī nedomāju, ka šis hobijs varētu pārtapt par vienu no naudas pelnīšanas veidiem.

Jāteic, ka savā būtībā esmu ārkārtīgi kautrīga, arī manis rakstītajos burtos tas atspoguļojas. Tāpat man ir bijis jāstrādā ar pašvērējuma celšanu, un izrādās, ka arī rakstot to var darīt!”

Irita atzīst: “Aptuveni 85% rokrakstos, kurus es analizēju, ir zems vai svārstīgs pašvērtējums. Un tas nav atkarīgs no cilvēka nodarbošanās vai statusa, dzimuma vai vecuma. Pašvērtējums ir ļoti būtisks, lai mēs spētu īstenot idejas un būtu mierā ar dzīvi.”

Jā, izrādās, ka arī ar rokraksta treniņu var uzlabot pašnovērtējumu. Īpaša uzmanība jāpievērš burtam “t” – jānovērtē, kur atrodas burta “t” šķērssvītra. 

Uzdevums.

Lai uzlabotu savu pašvērtējumu, turpmākās trīs nedēļas katru dienu 15 minūtes raksti “t” burtu ar šķērssvītru atbilstošā augstumā.

Pašvērtējuma izmaiņas apkārtējie pamanīs pēc mēneša, bet pats cilvēks sajutīs pēc 2–3 mēnešiem pie nosacījuma, ja “t” burta šķērssvītra jau dabiski tiks rakstīta atbilstošā augstumā. (dažiem pietiek ar trīs nedēļām, citiem nē. Ja tas nebūs dabiski, tad pašvērtējuma izmaiņas arī nenotiks.)

Pirms rakstīt konkrētos burtus, noteikti ir jākonsultējas ar kādu grafologu, jo, nezinot, kā burtam jāizskatās, nejauši var sevī aktivizēt nevēlamas lietas.


“Atceros, ka pirmās analīzes man prasīja apmēram četras piecas stundas, bet nu es rokrakstu lasu kā grāmatu. Un tā patiesi arī ir, jo žurnāliste Gunta Kūla ir tam lieciniece. Publikācijas noslēgumā iepazīstināšu ar daļu savas personības.”

Liktenīgajā tikšanās reizē ar Anitu Irita jau tad sapratusi, ka vēlas vairāk izprast šīs zinātnes “maģiju”. Un dzīve iegrozījās tā, ka nu rokrakstu analītika ir Iritas maize un sirdsdarbs.

“Es labu laiku strādāju starptautiskā uzņēmumā par personālvadītāju. Pagājušā gada maijā notika reorganizācija, tika samazināta šī pozīcija, un es paliku bez darba. Taču viss notiek tā, kā tam jānotiek. Es vienmēr esmu gribējusi strādāt sev, taču vienmēr bija atrunas.”

Irita stāsta par darba dzīves grafoloģijā sākumu: “Tas bija 17.maijs – mana pēdējā darba diena kā personālvadītājai. 18.maijā man bija pārdomu diena, un es sapratu – vai nu tagad, vai nekad. Es nolēmu pilnībā ieguldīties rokrakstu analīzē, un šķiet neticami, bet ar 19.maiju dzīve pāršķīra jaunu lapu. Jā, es nekad dzīvē neesmu tik daudz strādājusi, arī nekad dzīvē neesmu tik daudz nopelnījusi, un nekad iepriekš dzīvē neesmu guvusi tādu gandarījumu par padarīto. Es beidzot jūtos savā vietā. Darbs, ko veicu, ir ieguldījums cilvēkiem, esmu klātesoša un spējīga atgādināt cilvēkiem par viņu talantiem, spējām, prasmēm.

Es jūtos kā laimes luteklis, darot to, kas man patīk, palīdzot cilvēkiem paskatīties uz sevi no malas, atgādinot par talantiem, palīdzot risināt dažnedažādas dzīves jomas. Un jāsaka, ka tiešām daru to no tīras sirds un ar lielāko atdevi. Šajā procesā es mācos arī sevi novērtēt, ka tas, ko es dodu, ir vērtīgi.

Esmu patiesi gandarīta, ka pie manis nonāk cilvēki, ka vēlas sevi izzināt, reizēm pie manis nonāk cilvēki, kuri nezina, ko iesākt ar turpmāko dzīvi, vai baidās spert nākamo dzīves soli. Es varu cilvēkiem palīdzēt, viņus iedrošināt un iedot arī praktisku metodi, kā ar rokrakstu var strādāt. Es pati esmu piemērs tam, kā praktiska darbošanās ar sevi var palīdzēt.”

Latvijā šobrīd vienīgā iespēja apgūt grafoloģiju ir pie jau iepriekš minētās grafoloģes Anitas Milleres, taču Irita atklāj, ka arī pati grasās pavisam drīz pasniegt grafoloģijas pamatus.

Irita specializējusies zinātniskajā grafoloģijā, kur ticamība ir 95%. Visā pasaulē ir vienota sistēma burtu skaidrojumiem, vai lai mēs runājām par latviešu, krievu vai citu valodu. Piemēram, burts “d” rakstveidā ir gan krievu, gan latviešu valodā, proti, tie burti, kas zīmējas vienādi, atbild vienu un to pašu tēmu visās valodās. Turklāt rokrakstu var analizēt visās valodās, paskaidro Irita.

Meditācija un kustība smadzenēm

Ne velti dažādas jomas speciālisti iesaka veikt pierakstus ar roku”, jo rakstīšana dod mūsu smadzenēm kustību, aktivizē smadzenes. Rakstīšana visvairāk iedarbojas uz komunikācijas prasmēm, proti, jo vairāk rakstīsi, jo vairāk uzlabosi komunikācijas prasmes.

Īpaši bērniem ir nepieciešams veikt pierakstus, jo šī darbība uzlabos visas kognitīvās prasmes. Tāpat caur rokrakstu darbojas sīkā motorika, kas attīsta smadzenes.

Vienlaikus rakstīšana ir lieliska meditācija. Mēs redzam, ka sabiedrībā ir vairāk trauksmes emocionālā līmenī nekā vajadzētu, rakstīšana ar roku ir lieliska terapija pašiem ar sevi. 

“Arī es joprojām rakstu gan treniņam, gan meditācijai. Es agrāk bieži rakstīju dzeju, jāsaka, ka es nevienu dzejoli neesmu uzrakstījusi datorā, bet, paņemot rokās pildspalvu un lapu, dzejas rindas rakstās pašas par sevi. Vēl viens pluss rakstīšanai ar roku – attīstās radošums,” stāsta grafoloģe.

Kad nostabilizējas rokraksts?

Irita stāsta, ka rokraksts cilvēkam nostabilizējas ap 20 gadu vecumu, taču rokraksts mainās visu dzīvi. Tāpēc rokraksta analīze varēs pastāstīt par cilvēka dzīvi šobrīd un būs aktuāla apmēram sešus mēnešus.

Savukārt bērniem un pusaudžiem, kad personība tikai veidojas, rokrakstu ieteicams analizēt mēneša ietvaros.

Vienlaikus Irita pastāsta, ka cilvēki bieži vien stāsta, ka rokraksts mainās teju katru reizi, kad rokā tiek paņemta pildspalva. “Vizuāli rokraksts mainās emociju dēļ, jo rokraksts atveido cilvēka emocionālo stāvokli, kas, protams, ir mainīgs. Tas kas nemainīsies, ir burtu rakstīšanas tehnika, un tās jau ir cilvēka personības iezīmes.”

Labs palīgs vecākiem

Rokraksta analīze arī ir labs palīgs vecākiem un viņu pusaudžu bērnam saprast tālākos dzīves soļus. Un ne tikai. “Pavisam nesen strādāju ar pusaugu meiteni, kuru piemeklēja biežas trauksmes. Viņa pati gan iemeslus atklāt nevarēja, taču rokraksta analīze atklāja cēloņus, burti izskaidroja iemeslus, kāpēc ir satraukums. Tāpat var redzēt arī personības stiprās puses, kā arī to, kas ne tik labi padodas. Es vienmēr esmu par to, ka cilvēkam ir jāattīsta talanti, lai justos labāk, nevis jācīnās ar vājajām pusēm, lai tās paceltu līdz viduvējībai, un joprojām nejustos pilnvērtīgi.

Jā, manu klientu lokā ir bērnu vecāki, kuri sūta bērnu rokrakstus, un ir gana priecīgi izprast bērnu šādā veidā. Tāpat ir daļa vecāku, kuriem neveidojas laba komunikācija ar bērnu, vecāki viņus neizprot, paņemot abus rokrakstus – gan vecāku, gan bērna –,  ļoti labi var redzēt, kas nestrādā un kā komunikāciju var uzlabot,” stāsta Irita.

Pieņemot darbā, analizē rokrakstu

“Rokraksts, viennozīmīgi, var pastāstīt par profesionālajām prasmēm, kas noderēs gan skolēniem, meklējot dzīves ceļu, gan arī darba vadītājiem, pieņemot jaunu darbinieku. Rokraksts nepateiks, cik augstskolas esi pabeidzis, taču tas pastāstīs, vai uz tevi var paļauties, vai tev piemīt darbaspējas, atbildības sajūta, godīgums un dažādas citas nianses.”

Glītie un neglītie rokraksti

Bieži vien rokraksti mēdz pārsteigt pat kolēģus savā starpā. Runājot par dažādajiem rokrakstiem, sarunas laikā žurnāliste stāstīja par kolēģes pārsteidzošo rokrakstu. “Kopā strādājam jau vairākus gadus, viņai ir apbrīnojamas rakstīšanas, stila, interpunkcijas un ortogrāfijas prasmes, un kolēģes rokrakstu ieraudzīju pirmo reizi, kad saņēmu kartīti Ziemassvētkos. Šķita, ka rakstījis bērns. Tāpēc jautāju, ja mēs pieņemam, ka sabiedrībā ir kādas normas, kas ir glīts un neglīts rokraksts, tad, vai arī tas kaut ko pasaka par cilvēku?”

Irita noteic, ka izveidojies mīts: jo neglītāks rokraksts, jo briesmīgāks raksturs, taču tā absolūti nav. Bieži vien “neglītie” rokraksti pieder ļoti gudrām galvām un ģeniālām personībām vai arī ļoti haotiskām un agresīvām personībām. Ar rokrakstiem vispār iederētos vecais labais teiciens: neskati vīru pēc cepures jeb neskati cilvēku pēc rokraksta, jo glīto rokrakstu īpašnieki bieži vien ir slīpēti noziedznieki.

Interesanti, ka citur pasaulē grafologi piedalās arī noziegumu izmeklēšanā. Arī Anita Millere sadarbojas ar izmeklēšanas birojiem un personāla atlases firmām visā pasaulē. Anita analizē aizdomās turamā rokrakstu, lai noteiktu viņa potenciālu veikt noziegumu.

Latvijā gan šī prakse nav aktuāla, bet kas zina, varbūt kādreiz!

Glītrakstīšana

Sākumskolā bērniem māca glītrakstīšanu, tāpat ir burtnīcas un grāmatas ar paraugu, kādiem burtiem būtu jāizskatās. Vai tas ir nepieciešams, ja katra rokraksts ir teju kā DNS?

“Lai gan rokraksts katram izveidojas citāds, tas pakārtojas cilvēka personībai. Ja runājam par bērniem, mācoties rakstīt, sākumā burtus viņi zīmē, taču vēlāk, iemācoties rakstīt, rokrakstā sāk parādīties personība. Glītrakstīšana ir laba arī pieaugušajiem, lai uzlabotu pašnovērtējumu un veicinātu pozitīvāku attieksmi pret sevi.”

Viņa norāda, ka rakstīšana ar roku arī iemāca labākas runas prasmes un daudz labāk palīdz izteikties, kā arī emocionāli savākt pašiem sevi.

Uzdevums. Kurus burtus trenēt iesaka grafoloģe?

Burtā “k” slēpjas šarms, arī tas mums dzīvē nepieciešams, tāpēc to vienmēr var trenēt. Tāpat ir labi praktizēt burtu “a”, kas atbild par komunikācijas prasmēm, īpaši, ja gaidāma kāda tikšanās, sapulce, uzstāšanās. Burta atkārtota rakstīšana iekustina smadzeņu darbību un ir vieglāk vadīt sarunas un veiksmīgi uzstāties.

“k” burtu rakstot, var uzlabot gan romantiskās attiecības, gan vispār attiecības ar cilvēkiem, kā arī šarmu.

“g” burts – tas būs pozitīvai seksuālai enerģijai neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir vai nav attiecībās.

“d” burts atspoguļo veselīgu attieksmi pret sevi un parāda, kā cilvēks uztver citur cilvēku vērtējumu.

To, kā pareizi šie burti ir jāraksta, var sameklēt Iritas mājaslapā un sociālajos tīklos. Un tas ir svarīgi, jo, nepareizi rakstot burtus, var gadīties attīstīt nevēlamas īpašības sevī.


Publikācijas noslēgumā es, žurnāliste Gunta Kūla, Iritai iedevu sevis uzrakstītu papīra gabalu, lai noskaidrotu, vai patiešām viņa pratīs par mani, manām spējām un esošo dzīves situāciju pastāstīt, redzot vien pāris manis rakstītus teikumus.

Irita stāsta, ka tad, kad rakstīju šīs rindas, esmu bijusi gana pozitīvā noskaņojumā, kas pilnībā atbilst patiesībai. Stresa līmenis ir mazliet paaugstināts, un tas ir saistīts ar domām par nākotni. Domas skrien ļoti ātri, jo ir tendence daudz domāt, īpaši par nākotni. Redzams arī tas, ka ir ļoti laba atmiņa, mana ģimene, draugi un darba kolēģi to var simtprocentīgi apstiprināt.

Rokraksts ir harmonisks, kas liecina, ka dzīvē vienlīdz svarīgi ir gan intelektuālā, gan garīgā, gan fiziskā pasaule. Komfortablāk jūtos tomēr, darbojoties vienatnē, taču prasme pielāgoties man dod iespēju strādāt arī komandā.

“m” burts atbild par informācijas apstrādāšanu, un šis burts norāda, ka man ir vizuālā pasaules uztvere, ātri aptveru informāciju un ātri pieņemu lēmumus. Informācijas analītika man balstās caur sajūtām un emocijām, secinājumus izdarīšu, balstoties uz pieredzi un emocijām, mazāk analītikas.

Patīk punktualitāte, ko sagaidu arī no citiem. Vizuālās uztveres tipa cilvēkiem gan ierasta nav tolerance pret gaidīšanu, saņemot informāciju, taču sarunā apspriedām, ka tas noteikti ir darba dēļ, jo žurnālistikā īpaši ir jārespektē gan intervējamais, gan arī tas attiecas, piemēram, uz valdības lēmumiem.

Tā kā esmu ātra gan lēmumu pieņemšanā, gan domāšanā, var nepatikt lēni cilvēki. Tomēr es spēju gaidīt informāciju. Tāpat Irita saka, ka apbrīnojama ir mana apziņa, ka, lai kaut ko sasniegtu, ir jāiegulda darbs un laiks, kas redzams visos manos burtos.

Citu problēmas protu risināt labāk nekā savējās. Un arī par šo punktu mani līdzcilvēki absolūti var piekrist. Burtu analīzē redzams arī tas, sakot Iritas vārdiem, man ir apbrīnojamas pielāgošanās spējas dažādām dzīves situācijām.

Viedoklis bieži vien var atšķirties no vairākuma. “l” burts liecina, ka dzīvē ir pārlieku liels stress, tāpēc Irita iesaka vairāk piedomāt pie savas mentālās veselības stiprināšanas un labsajūtas. Emocionālo labsajūtu ieteicams pieskatīt un vairāk par to parūpēties.

Tāpat burti norāda uz to, ka, lai gan labas attiecības ar cilvēkiem varu izveidot ļoti ātri un veiksmīgi, šobrīd mans draugu loks ir ļoti šaurs. Tā tas patiešām ir, šo gadu laikā izkristalizējies tas, ko varu saukt par draugu. Un burtā “j” parādās tas, ka draugu problēmas es izcili protu atrisināt. “s” burts norāda uz to, ka esmu ļoti izpalīdzīga. “Un kad palīdzi, tad no visas sirds,” teic Irita.

Prātam ir ļoti labas dedukcijas prasmes, ja ir prasme skatīties uz situāciju no malas, ātri tiek atrasti risinājumi. Šī ir ļoti laba iezīme žurnālistikas darbam. Irita gan iesaka, ka, lai palīdzētu pati sev, man būtu sava problēma jāieraksta audio un pēcāk jāklausās, lai es to varētu redzēt no malas un atrisināt tās, it kā klausoties drauga stāstā. Tas kā rakstu “j” burtu savienojumā ar punktu, norāda uz dedukcijas spējām attiecībā pret citiem, kas ir reta parādība.

Par pašvērtējumu atbild burts “t”, un Irita teic, ka tas ir jāpaceļ. Jāatklāj, ka tieši šis ir mans personīgais 2022.gada mērķis! Var redzēt arī to, ka sevi kritizēju pārāk daudz, tāpēc ir jāstrādā ar “d” burtu, lai to mazinātu. “Jo nav jau īsti par ko sevi kritizēt, vai ne?” saka Irita. Irita deva arī individuālu uzdevumu, kā sev varu palīdzēt to mazināt.

“a” burts norāda, ka esmu tuvu komunikācijas meistaram. Profesionālajā vidē es ļoti piedomāju pie komunikācijas, taču ārpus profesionālās vides esmu tikai tieša – un jāsaka, precīzi! Vienlaikus šis burts norāda, ka esmu ārkārtīgi laipna, izpalīdzīga un godīga, kā arī izvērtēju tos, kuriem uzticēties. “f” burts liecina, ka profesionālā jomā es protu plānot un organizēt, man ir augsta atbildības sajūta pret veicamajiem darbiem, labi tieku galā ar rutīnu. Irita arī teic, ka man ir laba intuīcija, kurai jāpaļaujas vairāk.

Analizējot parādās arī tas, ka esmu romantiskas dabas cilvēks, un attiecībās man ir svarīgas emocijas, taču attiecībās pieviļ tas, ka es pārsteidzos ar secinājumiem – “pati izdomāja, pati apvainojās”. Domāju, ka mans meitas tētis tam var piekrist. Taču arī šo mīnusiņu varu uzlabot, praktiski ar sevi darbojoties. Attiecības vēlos līdzvērtīgas, nepieļaujot pakļaušanu. Turklāt ir svarīgs arī savs laiks, lai attiecības nav visa dzīve. Jā, man ir svarīgi pilnveidoties un atvēlēt laiku sev, darbam, atpūtai, hobijiem.

Iritas piedāvājumā ir arī trīs nedēļu kurss darbam ar savu rokrakstu, lai uzlabotu dažādas dzīves jomas. Kursu laikā tiek veikti uzdevumi ātrākai mērķu sasniegšanai.

“Savas vājās puses gan neatklāšu, taču šī ir tikai daļa no analīzes. Es patiesi esmu pārsteigta, kā no tik maza fragmenta tik dziļi var ieskatīties manā dvēselē. Šī pieredze man atgādināja par manām spējām un pozitīvajām iezīmēm, kā arī atradu atbildes uz jautājumiem, kas mani nomāca.”

Šis bija brīnišķīgs sevis izzināšanas instruments. Pieteikties uz rokraksta analīzi var šeit.

youtube icon
Abonēt youtube