Zinātnieki noskaidrojuši, kādas rakstura īpašības var noteikt pēc smaržas, kam ir vairāk seksa un kurš dzīvo ilgāk.

 

1. Rakstura īpašības var noteikt pēc smaržas

Balstoties uz 2011. gada pētījumu, pēc smaržas var noteikt trīs cilvēku īpašības:

  • Nosliece dominēšanā
  • Neirotisms
  • Ekstraversija

Vieniem pētījuma dalībniekiem uz kādu laiku piedāvāja nēsāt vienādus kreklus. Citi eksperimenta dalībnieki ostīja kreklus un mēģināja aprakstīt to īpašniekus. Iepriekš norādītās īpašības tika minētas visbiežāk, un to nevarēja izskaidrot kā nejaušību.

Pētījuma autori uzskata, ka dominēšanas smaka ir saistīta ar testosterona līmeni, neirotisms ar ķīmisku reakciju uz bailēm un stresu.

Savukārt nedaudz vēlāks pētījums noteica, ka laimi arī ir iespējams noteikt ar deguna palīdzību.

 

2. Altruistiem ir piesātinātāka seksuālā dzīve

Liekas, mums ir parādījies reāls iemesls darīt labu. Joks. Taču pētnieki ir pierādījuši, ka cilvēkiem, kuri palīdz citiem, ir vairāk seksuālo partneru un kontaktu.

Kāpēc? Var pieļaut domu, ka altruisms kopumā ir veicinājis cilvēka dzimtes izdzīvošanu. Tāpēc tas ir kļuvis par svarīgu faktoru dzimumakta atlasē.

Protams, tas nenozīmē, ka altruisms ir vienīgais noteicošais faktors. Citi atraktivitātes faktori arī ir svarīgi.

 

 

3. Optimisti dzīvo ilgāk un labāk

Daži pētījumi norāda, ka cilvēki, kuri dzīvo ar pozitīvāku attieksmi, nodzīvo labāku un kvalitatīvāku dzīvi, turklāt viņiem ir labāka veselība.

Optimistiem salīdzinājumā ar pesimistiem ir mazākas iespējas ciest no  sirds un asinsvadu slimībām un aptaukošanās. Viņi ir aktīvāki un retāk smēķē.

Ja var ticēt citiem datiem, pozitīva attieksme vēl arī pagarina dzīvi. Vismaz vairāk nekā 28 tūkstošu cilvēku medicīniskās analīzes rādītāji norādīja, ka risks nomirt tuvākajos četros gados, pēc izmeklēšanas, optimistiem bija par 18% mazāks.

 

4. Mīlestība samazina neirotisma līmeni

Zinātnieki izanalizēja 245 pārus un secināja, ka romantiskās attiecības pakāpeniski maina cilvēku skatījumu uz dzīvi.  Cilvēki, kuriem ir nosliece uz pesimismu un neirotismu, sāk skatīties uz lietām pozitīvāk.

Pozitīva pieredze un patīkamas emocijas var mainīt personību. Varbūt ne konkrēti, bet vismaz netieši. Neskatoties uz to, cilvēki, kuri iesaistās attiecībās, no tā tikai iegūst.

5. Personīgas ekskluzivitātes sajūta indē dzīvi

Amerikāņu zinātnieki izanalizēja pētījumu, kas bija veltīts cilvēka pārliecībai par to, ka visi viņam ir kaut ko parādā. Tā ir saistīta ar personīgās ekskluzivitātes sajūtu un paaugstinātām gaidām.

Zinātnieki secināja, ka šī īpašība noved līdz hroniskai vilšanās sajūtai.

Kā tas notiek? Shēma ir apmēram šāda:

1. Paaugstinātas gaidas netiek apmierinātas, kas ietekmē vilšanos.

2. Vilšanās un gaidu nerealizēšana tiek uztveri kā draudi vai negodīgums. Tas savukārt provocē negatīvas naida reakcijas.

3. Lai kaut kādā veidā tiktu galā ar negatīvām emocijām, cilvēks sāk sevi pārliecināt, ka ir īpašs.

 

Tas ir apburtais loks, kura kustība pasliktina cilvēka iekšējo stāvokli un viņa attiecības ar apkārtējiem. Tikt no tā laukā ir iespējams, attīstot sevī pateicību un mieru.

 


Avots: lifehacker

Foto: pexels

Saistītās tēmas: CilvēksPētījumiPsiholoģija

youtube icon
Abonēt youtube