Mandalas ir svēti mākslas darbi, kas tiek izmantoti, lai dziedinātu, veicinātu garīgo attīstību un veiktu meditāciju.

Vārds “mandala” apzīmē “svēto apli” un, tas ir atvasināts no vārda “mandra”, kas nozīmē “būtības konteiners”. Šis svētais aplis vai “būtības konteiners” pārstāv veselumu, veselību, savienību, vienotību, harmoniju un dzīves ciklu. Tāpat tas simbolizē cilvēka dzīvi, kas plūst un mainās.

Mandalas satur arī ģeometriskus rakstus, kas atspoguļo Visuma ģeometriju. Šīm ģeometriskajām figūrām, rakstiem parasti ir centrālais punkts, kas skaitās kā visa sākums ne tikai mandalās, bet arī cilvēcē.

Mandalas atrodamas ārkārtīgi senās kultūrās, piemēram, indiāņu, Austrālijas aborigēnu, hinduistu un budistu. Neatkarīgi no tā, caur cik kultūrām iziet mandalas, to radīšana ir svēts process, kurš var prasīt pat vairākas nedēļas.

Katra mandala tiek veidota no centra uz āru un ieņem katru reizi jaunu formu, krāsu un rakstu atkarīgi no tā, kādu ziņu ar to vēlas nodot vai no dziednieciskās nepieciešamības.

Tradicionālās budistu mandalas sevī ietver četrus kvadrantus, kas reprezentē mīlošu laipnību, žēlsirdību, līdzjūtību un nosvērtību. Katram kvadrantam ir arī īpaša krāsa – balta, dzeltena, sarkana, zaļā un zila, kas dziedē ego, kas aizsedz dvēseli.

♦ Balta krāsa: dziedē nezināšanu un pārvērš to pieņemšanā, tīrībā un gudrībā.
♦ Dzeltena krāsa: dziedē lepnumu un pārvērš to vienotībā, līdzjūtībā un pārpilnībā.
♦ Sarkana krāsa: dziedē pieķeršanos un bailes, pārvēršot ticībā, brīvībā un spēkā.
♦ Zaļa krāsa: dziedē greizsirdību un pārvērš to beznosacījuma mīlestībā, sapratnē un nopelnos.
♦ Zilā krāsa: dziedē dusmas, pārvēršot to pašrefleksijā, pašizteiksmē un intuitīvā uztverē.

Arī katram simbolam, kas tiek ieausts mandalā, piemīt savs spēks.  Arī daudzi psihologi, ieskaitot Karlu Jungu, kurš studēja svēto nozīmi un dziedinošo mandalu potenciālu, uzskatīja, ka mandalās ir ārkārtīgs spēks.

Tiek uzskatīts, ka brīdī, kad tiek radīta mandala, cilvēks savu prātu klusām programmē uzņemt tās spēku. Tāpat liela nozīmē ir mandalu meditatīvajam spēkam, uzskatāms, ka tās palīdz saplūst ar to bagātīgo spēku, kas atrodams šajā mākslas veidā un dekodēt informāciju, kādu noteiktu ziņu, kas domāta tieši šim cilvēkam un kas ir neatņemama mandalas sastāvdaļa.

Jungs izmantoja mandalas saviem pacientiem un mudināja viņus radīt pavisam jaunas mandalas. Viņš atklāja, ka mandalas spēja uzsūkties indivīda prātā, radot dziedniecisku un pašrefleksijas efektu.

Šodien mandalas tiek izmantotas kā terapijas vai meditācijas veids, kas palīdz cīnīties ar garīgām slimībām, novājinošām slimībām, dzīves problēmām, stresu un daudz ko citu.

Ja mandalu vēlies izmantot meditācijai, pirms sāc to krāsot, izvēlies sev tīkamāko. Koncentrējies uz tās centru, tas palīdzēs tev “ieiet” mandalā. Kad sajūti to, ka esi pietiekami fokusējies, vari izvēlēties konkrēto kvadrantu, kuru izkrāsot. Ļauj acīm baudīt rakstus, formas un krāsas, caur sevi izlaižot emocijas un izjūtas. Ja sāc zaudēt uzmanību, atgriezies pie mandalas centra un ļauj tam absorbēties tavā uztverē. Kad atgūsti nepieciešamo koncentrēšanās spēju un ieslīgsti dziļāk mandalā, atbrīvojies un ieelpo. Izjutīsi sevī ienākam mieru un prieku.

Vienkārši plūsti līdzi šīm emocijām un izjūtām, atbrīvojies. Ik dienas velti šim procesam vismaz 15 minūtes, ar laiku palielinot ilgumu.

Šobrīd internetā atrodamas neskaitāmas mandalas, kuras izdrukājot, var izkrāsot sev vēlamos toņos un relaksēties. Tāpat pieejamas dažādas uzlabotas versijas, kurās mandalas pārveidotas un tā vietā, lai krāsotu apļveida, cikliskas mandalas, tās veidotas kā zvēri, daba, ziedi utt. Izvēlies sev tīkamāko un atgūsti mieru! 

 

Saistītās tēmas: budismsmadalasmeditācijapašizaugsme

youtube icon
Abonēt youtube