ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas mājokļa jautājumu ministrs Bens Kārsons pirmdien izsauca sašutuma vētru ar saviem apgalvojumiem, ka no Āfrikas savulaik ievestie vergi bijuši “imigranti”, kas sapņojuši par savu ģimeņu panākumiem Savienotajās Valstīs.

Kārsons, kurš arī pats ir melnādainais, ar šo atklāsmi nāca klajā, Vašingtonā uzrunājot Mājokļa jautājumu un pilsētattīstības ministrijas darbiniekus.

“Tāda ir Amerikas būtība – sapņu un iespēju zeme,” sacīja Kārsons, bijušais neiroķirurgs, kurš pats audzis nabadzībā Detroitas geto.

“Bija arī citi imigranti, kas šeit ieradās vergu kuģos, strādāja pat ilgāk un smagāk par mazāku atlīdzību.”

“Bet arī viņiem bija sapnis, ka kādu dienu viņu dēli, meitas, mazdēli, mazmeitas, mazmazdēli, mazmazmeitas varēs tiekties šajā zemē pēc pārticības un laimes.”

Komentāri izsauca momentānu pretreakciju.

“Imigranti???” tviterī vaicāja NAACP – valsts lielākā pilsoņtiesību organizācija, kuras mērķis ir izbeigt rasu diskrimināciju.

Izteikumi ir “traģiski, šokējoši un nepieņemami”, norādīja sociālā taisnīguma organizācijas Annas Frankas savstarpējās cieņas centra ASV birojs.

“Nē, ministr Kārson. Vergi neemigrēja uz ASV,” uzsvēra organizācijas izpilddirektors Stīvs Goldsteins. “Tas bija tik aizvainojoši, cik vien tas varēja būt.”

Ministrija savukārt vērsās pret pašiem Kārsona kritiķiem, sakot, ka ASV mediju publikācijas par Kārsonu ir viņa izteikumu “visciniskākā interpretācija”.

“Neviens no tiesas netic, ka viņš pielīdzina brīvprātīgu imigrāciju piespiedu kalpībai,” skaidroja ministrija.

 


Foto: Carlo Allegri / Reuters

Saistītās tēmas: Bens KārsonsImigrantiVergi

youtube icon
Abonēt youtube