Sociālie tīkli tādi, kā piemēram, Twitter, Facebook un Pinterest paaugstina cilvēkos vientulības sajūtu, secināja amerikāņu psihologi.

Kā atzīmē speciālisti, ja cilvēks ikdienā pavada sociālajos tīklos vairāk par divām stundām, viņa  sociālās izolācijas iespējamības risks dubultojas.

Pēc pētījuma datiem, idealizēts cilvēku izskats sociālo tīklu profilos var likt izjust skaudību.

“Mēs pagaidām nezinām, kas notiek ātrāk – sociālo tīklu lietošana vai sociālās izolācijas izjušana,” skaidro pētījuma līdzautore, Pitsburgas Universitātes profesore Elizabete Millere.

“Iespējams, jaunie cilvēki, kuri sākotnēji izjuta sociālo izolāciju, vēršas pie sociālajiem tīkliem. Vai arī var būt, ka bieža sociālo tīklu lietošana kaut kādā veidā stimulē vientulības sajūtu reālajā pasaulē,” piebilst viņa.

Pēc pētījuma datiem, jo vairāk laika cilvēks pavada internetā, jo mazāk laika paliek reālai pasaulei.

Pētījuma aptaujā piedalījās 2 tūkstoši cilvēku vecumā no 19 līdz 32 gadiem.

Kā atzīmē Pitsburgas Universitātes profesors Braiens Primaks, mūsdienīgās tehnoloģijas ļoti apgrūtina komunikāciju, nevis padara to vieglāku.

Kaut gan ar pirmo acu skatienu liktos, ka sociālie tīkli sniedz daudz vairāk iespējas piepildīt šo iekšējo vientulību, pētījums pierāda to, ka tie neatrisina problēmas, uz ko cilvēki cerēja.

 


Foto: pixabay, ritakafija 

Saistītās tēmas: PētījumsPsiholoģijaSociālie tīkliVientulība

youtube icon
Abonēt youtube