Slikts uzturs, piemēram, sāļi, ātrās ēdināšanas produkti izraisa pusi no ASV diagnosticētajiem diabēta, insulta un sirds slimību nāves gadījumiem ASV, liecina jaunākais pētījums.

Pārtika, kas pārsātināta ar sāli un neapstrādātu gaļu, un tajā nav nekādu dārzeņu, augļu un graudu, ir viens no lielākajiem iemesliem, kādēļ veidojas un pieaug kardiometabolisko slimību skaits.

Zinātnieki brīdina, ka šāda uztura lietošana ne tikai veicina dažādu saslimšanu risku, bet veicina arī būtisku veselības un ekonomisko slogu. Ja apskata pēdējā veiktajā pētījumā minētās izmaksas par ASV medicīnas izdevumiem, kas saistīti ar iepriekš minētajām saslimšanām, tad to summa sastādījusi 80 miljardus dolāru, no kuriem 27 miljardi dolāru tika tērēti recepšu zālēm.

Pētījumā, ko veica Tuftas Universitātē Masačūsetsā, izpētīja, kāda ir mirstība no insulta, sirds slimībām un 2. tipa diabēta 2013. gadā. Pētījuma laikā tika izvērtēti neskaitāmi produkti: augļi, dārzeņi, rieksti, sēklas, graudaugi, neapstrādāta sarkanā gaļa, pārstrādāta gaļa, saldināti dzērieni, polinepiesātinātie tauki, jūras velšu omega-3 taukskābes, un sāls.

Atklājās, ka 2012. gadā bija reģistrēti 702 000 kardiometaboliskie nāves gadījumi. Aptuveni 45% (318 000) no šiem nāves gadījumiem asociējami ar nepareizu uzturu. Atšķirības bija vērojamas tieši dzimumā. Lielākā daļa no mirušajiem bija vīrieši, jo to ikdienas uzturs biezi vien ir neveselīgāks. Pētījums arī atklāja, ka šie nāves gadījumi visbiežāk sastopami cilvēkiem vecuma grupā no 25 līdz 54, uz pusi mazāk vecuma grupā pēc 55.

Riska faktori palielinās par 10 procentiem melnādainajiem un latīņamerikāņiem, kā arī personām ar zemu vai vidēju izglītību.

Nāves gadījumu, kad cilvēki lietoja graudaugus, riekstus vai augļus ir maz. Turpretim bīstami augsti rādītāji signalizēja, kuri lieto pārāk daudz sāls un neapstrādātu sarkano gaļu.

Diabēts un sirds slimības ir ārkārtīgi liela problēma ne tikai ASV, bet arī visā pasaulē, jo nāves gadījumu krasi pieaug. 2012. gadā ASV tika reģistrēti 29 miljoni cilvēku, kas sirgst ar diabētu, un tas bija septītais populārākais nāves iemesls. Pēdējos gados šīs slimības izraisīto nāves gadījumu kļuvis vairāk, kā rezultātā tas kļuvis par vadošo nāves iemeslu. Šobrīd gandrīz 650 000 mirst tieši diabēta vai dažādu sirds slimību dēļ.

Pētījumi liecina, ka arī Latvijā bijis samērā augsts diabēta slimnieku skaits – 2015. gada sākumā to bija teju 85 000. Eiropā to bija vairāk nekā 52 miljoni. Kas nozīmē, ka arī šai pusē Okeānam šī ir visai aktuāla problēma, kurai nedrīkst pavirši pievērst uzmanību!

Foto: iStock

youtube icon
Abonēt youtube