Lai arī dzīvokļu piedāvājums joprojām ir zems un nespēj apmierināt pieprasījumu, kam būtu jāveicina cenu pieaugums, tirgus tomēr saglabā zināmu stabilitāti, aģentūrai BNS sacīja nekustamo īpašumu kompānijas “Balsts” valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Februārī vidējā kvadrātmetra cena sērijveida dzīvoklim bijusi stabila un tikai dažos mikrorajonos tā ir minimāli palielinājusies – par 0,12%. Augstākās sērijveida dzīvokļu cenas šī gada sākumā ir Teikas rajonā – 866 eiro par kvadrātmetru, taču viszemākās nemainīgi ir saglabājušās Bolderājā – 486 eiro par kvadrātmetru. Vislielākais cenas pieaugums konstatēts Imantā, par 0,53%.

“Cenu pieaugumu notur kvalitatīvā piedāvājuma trūkums un tas, ka vairāk nekā trešdaļa no Latvijā ekonomiski aktīvo iedzīvotāju apsver dzīvokļu iegādi jaunajos projektos, kur arī trūkst piedāvājuma. Piedāvājuma trūkums nevar tikt kompensēts īsā laikā, tas var aizņemt vairākus gadus. Izveidojusies situācija tuvākajā laikā varētu veicināt straujāku cenu pieaugumu sekundārajā tirgū un jauno projektu segmentā,” skaidroja Zariņš.

Pieprasījums pēc mājokļu īres Pierīgā ir stabils, īrnieku iecienītākie ir Mārupes, Babītes, Garkalnes un Stopiņu novadi. Par jaunu, labā stāvoklī esošu 200 līdz 250 kvadrātmetrus lielu privātmāju īrnieki gatavi maksāt 1000 eiro līdz 2000 eiro lielu mēneša īri. Savukārt kvalitatīvu, jaunu dzīvokļu mēneša īres maksa Pierīgā šobrīd ir 400 eiro līdz 750 eiro par kvadrātmetru mēnesī, informēja Zariņš.

Jauno projektu segmentā pircēju aktivitāte no vietējo iedzīvotāju puses ir saglabājusies iepriekšējā līmenī. Cenas februārī ir nemainīgas – vidēji 1400 eiro par kvadrātmetru. Cenas par jauno projektu dzīvokļiem mikrorajonos šobrīd ir vidēji no 1000 eiro līdz 1750 eiro par kvadrātmetru, galvaspilsētas centrā no 1450 eiro līdz 3800 eiro par kvadrātmetru. Ekskluzīvu objektu segmentā pilnas apdares dzīvokļa cena var variēt no 2400 eiro līdz 4000 eiro par kvadrātmetru.

Šobrīd biroju telpas Rīgas A klases kompleksos nomniekiem tiek piedāvātas par 12 eiro līdz 16 eiro par kvadrātmetru mēnesī. Prestižākajās ēkās biroju noma sniedzas pāri 16-19 eiro par kvadrātmetru mēnesī. Tiem, kuri vēlas savu biroju izvietot B klases birojā, jāorientējas uz cenu septiņi līdz 12 eiro par kvadrātmetru. Šīss nomas likmes norādītas bez apkalpošanas maksas. Rīgas biroju tirgū vispieprasītākās ir platības, kuras nav lielākas par 200 kvadrātmetriem.


Foto: iStock

youtube icon
Abonēt youtube