Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans otrdien izraisīja sašutumu Nīderlandē, nākot klajā ar izteikumiem par 1995.gadā notikušo Bosnijas musulmaņu slaktiņu Srebrenicā, kuru nenovērsa ANO miera spēki no Nīderlandes.

Saglabājot bezkompromisa toni abu valstu strīdā pēc aizlieguma Turcijas ministriem rīkot aģitācijas mītiņus Nīderlandē, Erdoans teica, ka “jā” balsojums 16.aprīļa referendumā par viņa pilnvaru paplašināšanu būs vislabākā atbilde Turcijas “ienaidniekiem”.

Erdoans arī sacīja, ka Nīderlandes morāle un raksturs ir “salauzti” pēc tam, kad tās miera uzturētāji nenovērsa Bosnijas serbu īstenoto Srebrenicas slaktiņu, un Nīderlande nosodīja viņa izteikumus kā “riebīgus”.

Lai gan ES pirmdien aicināja Turciju atturēties no pārspīlētiem paziņojumiem un rīcības, Erdoans pirmdienas vakarā vēlreiz nodēvēja nīderlandiešus par nacistiem un paziņoja, ka Eiropā notiekošo var uzskatīt par nacismu, “jaunu nacisma tendenci”.

Otrdien viņš pievērsās Nīderlandei nepatīkamam tematam, atgādinot par miera uzturētāju nenovērsto Srebrenicas slaktiņu.

“Nīderlande un holandieši, mēs viņus pazīstam no Srebrenicas slaktiņa,” teica Erdoans.

“Mēs zinām, cik ļoti viņu morāli, viņu raksturu sagrāva noslepkavotie 8000 bosnieši,” teica Turcijas prezidents.

“Mēs to labi zinām. Nevienam nevajadzētu mūs mācīt par civilizāciju. Viņu vēsture ir tumša, bet mūsējā ir tīra,” teica Erdoans.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite nosauca Erdoana apgalvojumu par “riebīgu vēsturisku nepatiesību” un sacīja, ka “Erdoana tonis kļūst arvien histēriskāks”.

“Mēs nenolaidīsimies līdz šim līmenim,” teica Rite.

Jau ziņots, ka Nīderlande sestdien neļāva Turcijas ministriem uzstāties turku mītiņos Roterdamā, lai pārliecinātu viņus gaidāmajā Turcijas referendumā balsot par prezidenta Erdoana pilnvaru paplašināšanu.

Nīderlande anulēja nolaišanās atļauju Turcijas ārlietu ministra Mevlita Čavušolu lidmašīnai. Kad uz Roterdamu no Vācijas atbrauca Turcijas ģimeņu lietu ministre Fatma Betila Sajana Kaja, viņa netika ielaista Turcijas konsulātā Roterdamā un pēc vairākas stundas ilgām sarunām tika izraidīta no Nīderlandes un eskortēta atpakaļ uz Vācijas robežu.

 


Foto: birgun.net

Saistītās tēmas: ErdoansSrebrenics

youtube icon
Abonēt youtube