Lielākā daļa no mums, izdzirdot vārdu pastardienas bunkurs, prātā iztēlojas mūra sienas bez logiem dziļi zemē, kas pārpildītas ar pārtiku bundžās, vai ne?

Jāteic, ka šobrīd neskaitāmo traģisko notikumu dēļ, kas norisinās visapkārt, varētu šķist, ka pasaules iznīcība ir tikpat tuvu, kā Aukstā kara laikā, tomēr mūsdienu bunkuri noteikti izskatīsies citādāk, nekā tie, kas tika celti 20. gadsimtā.

Vairāki pasaules uzņēmumi ir padevušies pieaugošajam pieprasījumam un sākuši radīt bunkurus, kas spētu pasargāt teju no jebkāda riska – globālas pandēmijas, asteroīda vai Trešā pasaules kara, papilus piedāvājot augstas klases ērtības.

“Tavu vectēvu un tēvu bunkuros noteikti nebija īpaši daudz ērtību,” saka Roberto Vicino, kas šobrīd ceļ augstas klases patvērumus visā pasaulē. “Bunkuri bija pelēki, no metāla, teju kā kuģi un kaut kas ļoti militārs. Un būsim atklāti, cilvēks tādā vidē izdzīvot nespēj.”

Jaunākie tērauda bunkuri celti tā, lai tie spētu izturēt veselu paaudzi, un spēj uzglabāt pārtiku vienam cilvēkam veselu gadu. Jāpiemin, ka bunkuri celti arī tā, lai spētu izturēt arī zemestrīces. Tomēr ir arī tādi cilvēki, kuri nevēlas apokalipsi sagaidīt vienatnē, līdz ar to tiek veidoti ārkārtīgi reālajai pasaulei līdzīgi patvērumi.

Šobrīd bunkuri galvenokārt tie celti vietās, kur tos bija izveidojusi ASV vai padomju vara, jo jaunu vietu izveide vien varētu izmaksāt vairākus miljonus dolāru, neskaitot paša bunkura celtniecību. Celtnes radītas tā, lai izturētu kodolieroču uzbrukumus un, aprīkoti ar enerģijas sistēmām, ūdens attīrīšanas sistēmām, kā arī gaisa attīrītājiem, ja noticis ķīmisko ieroču uzbrukums.

Lielākoties bunkuros ir pārtikas rezerves vien gadam, tomēr tiek veidoti mākslīgie dārzi, lai veidotu papildu rezerves. Izstrādātāji strādā arī pie tā, lai radītu labu vidi pilnvērtīgai kopienai ilgtermiņa dzīvošanai, piemēram, sagatavo vietas, kur strādāt ārstiem, skolotājiem, vai vieta, kur šīs profesijas varēs apgūt no jauna.

Roberto Vicino stāsta, ka ārkārtīgi liela interese par bunkuriem parādījās 2016. gada vēlēšanu laikā un pilnībā tika izpārdotas visas brīvās patvērumu vietas vien pāris nedēļu laikā.

Viena no patvērumu vietām atrodas netālu no Melnā kalna Dienviddakotā, kas sastāv no 575 bunkuriem, kas reiz kalpojuši kā armijas munīcijas glabātuve 1967. gadā. Šobrīd tiek strādāts pie tā, lai šī vieta spētu nodrošināt mājas 5000 cilvēku un bunkuru cenas svārstās no 25 000 līdz 200 000 ASV dolāru no personas. Cenas atkarīgas no tā, kāds izskatīsies pabeigts bunkurs. Pats patvērumu komplekss tiks nodrošināts ar to, kas atrodams katrā nelielā pilsētā – teātris, skolas, dārzi, medicīnas pakalpojumi, spa un sporta zāle.

Protams, luksusa klases kārotājiem tiek piedāvātas arī dažādas iespējas. Piemēram, Kanzasā, pamestā Atlasa raķešu novietnē tiek veidoti bunkuri īstiem greznības cienītājiem.

The Survival Condo” piedāvās divstāvu bunkurus un penthausus, kuru cena varētu sastādīt 4,5 miljonus ASV dolāru. Iebūvēti baseini, teātri, bāri un pat privātās bibliotēkas. Iespaidīgi!


Avots: CNN

Saistītās tēmas: bunkuriPastardiena

youtube icon
Abonēt youtube