Ikvienas meitenes kvēlākais sapnis ir izaudzēt garus, skaistus un galvenais – veselīgus matus, tomēr dažkārt dažādu iemeslu dēļ, piemēram, gaisa piesārņojuma, stresa vai citu cēloņu ietekmē tas neizdodas. 

Protams, šobrīd skaistumkopšanas tirgus ir piesātināts ar produktiem, kas sola maģiskus rezultātus,  un lielākoties tie arī pilda solīto, tomēr ne viss der taviem matiem, jo nav īsti līdz galam saprasts, kas vispār ir veicinājis to, ka mati neaug, kā agrāk.

Vai arī tevi nomāc tas, ka mati vairs neaug, kā iepriekš? Lūk, vairāki iemesli, kuri var ietekmēt matu augšanu.

Produktu uzkrāšanās matos – ja ikdienā lieto neskaitāmus matu līdzekļus un nemazgā tos pietiekami bieži, tajos uzkrājas pārpalikumi no šiem produktiem, papildus arī netīrumi un taukvielas. Šis lielais produktu daudzums nosprosto matu folikulas, padarot pašus matus, gan arī galvas ādu taukainu, tie izskatās netīri, un tie tiek pakļauti papildu slodzei, kā rezultātā vairs neaug, jo zaudējuši spēku. Tādēļ laiku pa laikam matu mazgāšanas laikā izmanto dziļi attīrošo šampūnu, kas palīdzēs atbrīvot matu no visa liekā, kas tajos uzkrājies.

Uzturvielu trūkums – mēs esam tas, ko ēdam, un, ja savā ikdienā neuzņemam pietiekami daudz uzturvielas, matiem nav spēka augt. Pārtikas produkti, kuros ir maz uzturvielu palēnina mūsu organisma procesus, līdz ar to palēninās arī matu augšana. Ēd augļus un dārzeņus, kuri ir bagātīgi ar biotīnu, kalciju, olbaltumvielām u.c.

Gēni – dažkārt gausā matu augšana ir tavu gēnu dēļ, ko esi mantojusi no saviem senčiem, līdz ar to šī problēma ir iedzimta. Ja tava lēnā matu augšana ir gēnu vaina, tad to vari nedaudz uzlabot ar veselīgas pārtikas uzņemšanu. Tā neliks matiem augt mega ātrumā, taču spēs vismaz nedaudz uzlabot situāciju.

Hormoni – hormoniem ir ārkārtīgi liela ietekme uz to, kādos tempos un cik veselīgi aug tavi mati. Tiem ir tieša ietekme uz matu augšanu un to disbalanss krasi ietekmē visus augšanas procesus. Pareizi ēšanas paradumi to var uzlabot.

Stress – šī ir viena no nopietnākajām lietām, kas nopietni ietekmē matu augšanu. Garastāvokļa maiņām un spriedzei ir tieša ietekme uz mūsu matiem. Omega-3 taukskābes palīdz stresa hormonus saglabāt balansā un kontrolēt garastāvokļa maiņas. Tāpat iesakām lietot zaļo tēju, avokado, melno šokolādi un citus produktus, ka palīdz pret stresu.

Skalpa problēmas – tādas galvas ādas problēmas kā psoriāze un ekzēma var radīt iekaisumus, kas matiem neļauj pienācīgi augt. Blaugznas un citas sēnīšu infekcijas arī aptur matu augšanu. Lai šādas problēmas novērstu, nopietni jādomā par galvas ādas higiēnu. Tie jāmazgā pietiekami regulāri un, izmantojot pēc iespējas dabīgākus produktus, vēlams no augu valsts.

Neregulāra matu apgriešana – mēs taču visas zinām, ka regulāra matu galu apgriešana stimulē to augšanu, taču nereti to atstājam otrā plānā un nenovērtējam šī procesa iedarbību. Matu galu neapgriešana palēnina to augšanu, jo visus savu spēku tiek izliek, ka pēc iespējas labākā stāvoklī saglabātu jau bojātos matus.

Matu lūšana – tā vien izskatās, ka mati neaug, tomēr tā gluži nav. Tie aug, taču ārkārtīgi sabojātie gali nepārtraukti lūzt, līdz ar to matu augšanu nepamanām. Matu lūšana ir vairāki iemesli – nepietiekami vitamīni, karstuma ierīču lietošana un pat piesārņojums mums apkārt. Tāpat mati lūst, ja ikdienā lieto stingras matu gumijas un  sukā matus pārlieku bieži bez vajadzības.

Rūpēsimies par saviem matiem un šajā pavasarī būsim īpaši skaistas! 🙂

Foto: iStock

Saistītās tēmas: matimatu veselībapadomiskaistums

youtube icon
Abonēt youtube