2017. gada konkursā AIA/ALA Library Building Awards uzvaru izcīnījušas 8 pasaules bibliotēkas, un katra no tām ir apbrīnas vērta. Amerikas Arhitektu institūts (AIA – American Institute of Architects) un Amerikas Bibliotēku asociācija (ALA – American Library Association) kopīgiem spēkiem atzīmē labākos bibliotēku projektus. Celtne var atrasties jebkurā pasaules maliņā, taču, lai piedalītos konkursā, arhitektam  ir jābūt amerikāņu licencei.

Šogad apbalvojums piešķirts:

Bostonas publiskajai bibliotēkai (Boston Public Library, Central Library)

aia.org

aia.org

Bostonas bibliotēkas centrālo filiāli pārbūvēja pēdējo divu gadu laikā. Sākotnēji celtne ir uzbūvēta 1895. gadā – tā ir pārveidota no akmens bunkura, un tagad tā ir ar gaismu piepildīta telpa, kas atklāj skatu uz jaunu lauku.

Kolumbusas Metropolitēna bibliotēkai (Columbus Metropolitan Library – Whitehall)

aia.org

aia.org

aia.org

Bibliotēka atrodas Ohajo štatā, un tas nav tikai zināšanu templis, bet arī sociālās dzīves centrs. Iekšā ir milzīga gaiša zāle ar grāmatu plauktiem, bērnu un pusaudžu zonām, visiem apmeklētājiem pieejami datori un klusais atpūtas stūrītis.

Bostonas Austrumu atzara bibliotēkai (East Boston Branch Library)

aia.org

aia.org

Jaunajā Bostonas Austrumu atzara bibliotēkas filiālē izmantoja vienotas telpas koncepciju, kur ir atdalītas pieaugušo, pusaudžu un bērnu zonas. Viļņains jumts ierobežo saulesstaru ielavīšanos lasāmajā zālē.

Latvijas Nacionālā bibliotēka (National Library of Latvia)

aia.org

aia.org

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pamatuzdevums ir nacionālās literatūras krājuma veidošana, mūžīga glabāšana un tā ilglaicīgas pieejamības nodrošināšana.

LNB vairāk nekā 4 miljonu vienību lielais krājums aptver visas zinātņu nozares ar pamatprofilu humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Bibliotēkas lasītājiem pieejami arī speciālie krājumi ― retās grāmatas, rokraksti, Letonikas un Baltijas centra kolekcijas, māksla un mūzika, skaņu ieraksti, attēlizdevumi, sīkiespieddarbi, kartes.

(lnb.lv)

Ņujorkas publiskās bibliotēkas Steipltonas atzaram (New York Public Library Stapleton Branch)

 

aia.org

aia.org

Steiplonas bibliotēkas paplašināšana, kas agrāk ieņēma tikai vienu nelielu telpu, bija viens no pirmajiem soļiem rajona dzīves kvalitātes uzlabošanai. Apvienojot sevī gan veco, gan jauno, ēka kļuvusi omulīga un silta.

Jaunorleānas Rosa F. Kellera bibliotēkai un sabiedriskajam centram (Rosa F. Keller Library and Community Center, New Oreleans)

aia.org

aia.org

aia.org

Bibliotēka ir izveidota Ņūorleānā, un tās veidošana simbolizē atjaunošanos pēc viesuļvētras Katrīna. Iepriekšējais pilsētas mērs plānoja atstāt šo vietu zaļās zonas veidā, taču iedzīvotāji pieprasīja bibliotēkas atjaunošanu.

Oregonas Universitātes Alana Praisa zinātņu un izpētes bibliotēkai (University of Oregon Allan Price Science Commons & Research Library)

aia.org

aia.org

aia.org

Pazemes bibliotēka, kuras projektēšanā piedalījās arī Universitātes studenti, ir uzcelta tādā veidā, lai palielinātu dabīgās gaismas iekļūšanu telpā, bet par prioritāti izvēlēta studentu centrālās dzīves norises vieta – bibliotēka.

Varīnas apgabala bibliotēkai (Varina Area Library; Henrico, Virginia)

aia.org

aia.org

aia.org

Bibliotēka ir izvietota bijušās privātās mājas teritorijā, un tās primārais mērķis ir apkalpot vietējo iedzīvotāju prasības.


Avots: aia.org, lnb.lv,insider.pro

Foto: aia.org

youtube icon
Abonēt youtube