Par godu valsts svētkiem šodien Rīgā un citviet valstī norosināsies Latvijas filmu seansi, aģentūru BNS informēja Nacionālā Kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa.

NKC Latvijas filmu maratons Rīgā notiks kinoteātrī “Splendid Palace”, un ārpus Rīgas visās vietās, kur atrodas “Kino punkts” un “Kino visiem un visur Latvijā”.

Maratona ietvaros šodien plkst.15 pie kinoteātra “Splendid Palace” notiks Baltā galdauta diskusija – tikšanās ar programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” veidotājiem. Kopumā valsts jubilejai par godu top 16 filmas lieliem un maziem skatītājiem. Pasākumā filmas “Paradīze’ 89” komanda iepazīstinās ar filmas aktrisēm.

Apvienības “Kino punkts” organizētie filmu “Dzintara latvietis 87” (1987) un Animācijas Brigādes leļļu filmas “Latvietis” (2007) seansi būs skatāmi Olainē, Valkas novada Kārķos, Balvu novada Bērzpilī, Rēzeknes novada Gaigalavā, Jēkabpilī, Lēdmanē, Madonā, Lielvārdē, Jumpravā un citur.

Kā stāsta Matīsa, “Dzintara latvietis” ir labsirdīgi ironisks skatījums uz to, kādi mēs bijām tolaik – mirkli pirms balsojuma par Neatkarības deklarāciju. Filma ir dzīvespriecīga un humoristiska reportāža par dzīvi Padomju Latvijā 1987.gadā, dažādās vietās un sabiedrībās, meklējot atbildi uz jautājumu, kāds ir īstenais latvietis.

“Savukārt studijas Animācijas Brigāde filma “Latvietis” ir pierādījums kinomākslas spēkam – ar minimāliem izteiksmes līdzekļiem deviņās minūtēs asprātīgi tiek izstāstīta pilnīgi visa Latvijas vēsture no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Spilgtas ironiskas detaļas, ikoniskas dažādu laikmetu zīmes, parādības un melodijas spēj dažās sekundēs iezīmēt veselu desmitgadi vai pat simtgadi, ar veselīgu pašironiju vērtējot latvieša spēju vai nespēju ietekmēt vēstures gaitu,” saka Matīsa.

Reģionālie seansi paredzēti plkst.16 Viesītes kultūras namā, plkst.15 Rēzeknes novada Gaigalavas kultūras namā, plkst.11 Lēdmanes tautas namā, plkst.19 Rēzeknes novada Bēzpils tautas namā, plkst.13 Varakļānu kultūras namā, plkst.18 Madonas novada Kalsnavas tautas namā, un plkst.16 Lielvārdes kultūras namā. Savukārt 6.maijā plkst.21.30 seanss būs skatāms Lielvārdes novada Jumpravas kultūras namā.

 


 

Saistītās tēmas: Latvijas filmu seansiSplendid Palace

youtube icon
Abonēt youtube