Psihiskie traucējumi

Zinātnieki no Lielbritānijas un ASV secināja, ka augsts intelekts var būs saistīts ar bipolāro traucējumu attīstīšanās risku. Ja var ticēt pētījumu rezultātiem, bērni, kuriem 8 gadu vecumā bija augsts IQ, vēlāk bija vairāk pakļauti šai saslimšanai.

Protams, augsts intelekts ir tikai viens no riska faktoriem. Kā atzīmē autori, bipolāro traucējumu iemesli var būt iedzimti, smaga bērnība, stress un narkotisko vielu pārmērīga lietošana.

 

 Liberālisms un ateisms

Evolucionārais psihologs Satosi Kanadzava (Satoshi Kanazawa) nonāca pie secinājuma, ka cilvēkiem, kuri pieturās liberāliem un ateistiskiem uzskatiem, ir augstāks intelekts.

Viņa pētījums norāda, ka ultrakonservatīviem pusaudža gados vidējais IQ bija 95, tajā laikā, kad liberāliem – 106,5. Nedaudz lielāka atšķirība ir starp ticīgiem un ateistiem: pirmo vidējais pusaudžu IQ ir 97, otro – 103.

Kanadzavas teorija ir balstīta uz to, ka reliģija un konservatīvisms ir gadsimtu vecās evolūcijas produkts. Bet jaunu evolucionāro uzdevumu risināšanai ir jābūt atvērtam pret citām idejām un uzskatiem. Un, protams, jāmāk labi domāt.

 

Nakts dzīve

Pēc analoģijas ar iepriekšējo pazīmi, Kanadzava pieļāva domu, ka gudrākiem cilvēkiem ir no evolūcijas ceļā iegūta atšķirīgs dienas režīms. Īsāk sakot, ja mūsu senči centās maksimāli izmantot gaišāko dienas laiku un iet gulēt ar tumsas uznākšanu, tad tagad augstāka IQ īpašniekiem ir nosliecas ignorēt šo ieradumu.

Dati, ko ieguva psihologi, apstiprināja hipotēzi. Cilvēki, kuri iemieg un mostas vēlāk, vidēji bija gudrāki par rīta cienītājiem.

 

Vientulības cienīšana

Vēl viens Satosi Kanadzave atklājums: gudri cilvēki jūtas daudz laimīgāki, ja retāk tiekas ar draugiem. Kas ir interesanti – lielākai cilvēku daļai viss ir otrādi: jo biežāk viņi komunicē ar paziņām, jo labāk jūtas.

Cilvēks ar augstāku intelektu vairāk koncentrējas uz grūtiem uzdevumiem un projektiem, bet draudzīgās tikšanās novirza visu uzmanību.

Vēl ir viedoklis, kas arī ir saistīts ar evolūciju. Vēsturiski cilvēki pastāvīgi kooperējās ( izdzīvošanas un attīstības mērķos). Taču paši gudrākie ātrāk adoptējas laikmetīgai kultūrai un tehnoloģiskiem nosacījumiem, tāpēc dod priekšroku iet savu, patstāvīgo ceļu.

 

Biežāka uzticība

2014. gada pētījums, norādīja, ka augsts intelekts ir saistīts ar spējām uzticēties cilvēkiem. Turklāt runa nav tikai par radiem un draugiem, bet arī par citiem sabiedrības pārstāvjiem.

Vienkārši gudri cilvēki labāk atšifrē tos, kuriem uzticēties nedrīkst. Tāpēc pret pārējiem viņi ir atklātāki.

Zema fiziskā aktivitāte

Amerikāņu zinātnieki secināja, ka cilvēki, kuriem patīk domāt ir mazkustīgāki. Eksperimenta gaitā pētnieki atklāja, ka tie, kuriem ir zemāka “nosliece pēc zināšanām” nedēļas laikā ir fiziski aktīvāki.

Nedaudz bažīgs fakts visiem domāšanas cienītājiem.

 


Attēls: pixabay

Avots: lifehaker

Saistītās tēmas: IntelektsPŗātsPsiholoģija

youtube icon
Abonēt youtube