Votergeita nobāl salīdzinājumā ar skandāliem, kas izveidojušies ap ASV prezidentu Donaldu Trampu un saistību ar Krieviju, trešdien paziņojis bijušais ASV nacionālās izlūkošanas direktors Džeimss Klepers.

Klepers, kurš strādājis izlūkošanā sākot no prezidenta Džona F. Kenedija laikiem un beidzot ar Baraka Obamas administrāciju, sacīja, ka savā profesijā vienmēr bijis lojāls pret prezidentu, lai kādu partiju viņš nepārstāvētu, taču Tramps ir izņēmums.

“Tagad kā privātpersona es esmu ļoti nobažījies par uzbrukumiem mūsu institūcijām, kas nāk gan no ārpuses, proti, Krievijas, gan iekšpuses – paša prezidenta,” viesojoties Austrālijā, sacīja Klepers.

Jautāts, kāda, viņaprāt, ir galvenā atšķirība starp Votergeitas skandālu, kas noveda pie prezidenta Ričarda Niksona atkāpšanās no amata, un Trampa skandāliem, Klepers atbildēja: “Manuprāt, Votergeita patiešām nobāl pašreiz notiekošā priekšā.”

ASV sākta izmeklēšana par Trampa vēlēšanu kampaņas kontaktiem ar Krieviju un Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

Klepers sacīja, ka neizprot Trampa komandas vēlmi “aplidot” Maskavu un noskaidrot šādas uzvedības iemeslus ir būtiski gan ASV, gan visai pasaulei.

Bijušais Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Džeimss Komijs ceturtdien liecinās Senāta Izlūkdienestu komitejā, kas veic izmeklēšanu par Krievijas jaukšanos ASV vēlēšanās un apgalvojumiem, ka Tramps spiedis viņu apturēt izmeklēšanu par Trampa padomnieku iespējamo saistību ar Krieviju.

“Es domāju, būs ļoti būtiski dzirdēt, ko viņš saka un kas viņam tiek jautāts un uz ko viņš neatbild,” sacīja Klepers.

Viņš Komiju raksturoja kā ievērojamu valsts darbinieku un nosodīja veidu, kādā Komijs tika atlaists. Klepers sacīja, ka Komija atlaišana atspoguļo prezidenta nerēķināšanos ar FIB neatkarību.

“Mani satrauc uzbrukumi mūsu institūcijām,” sacīja Klepers.

Krievijas jaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās Klepers raksturoja kā bezprecedenta gadījumu tās tiešuma un agresivitātes dēļ.

“Sociālo mediju troļļi, kas publicē nepatiesu informāciju, viltus ziņas, kuras pārķēruši daudzi citi mediji un apzināti vai neapzināti paplašinājuši. Un režīma finansētā propagandas kanāla RT kampaņa pret Hilariju Klintoni par labu Donaldam Trampam. Viņu pirmais mērķis bija sēt šaubas un neapmierinātību (..) ar mūsu politisko sistēmu. Es esmu pārliecināts, ka viņiem izdevās labāk nekā viņi spēja iztēloties,” sacīja Klepers.

 


Attēls: wikimedia

Saistītās tēmas: SkandāliTrampsVotergeita

youtube icon
Abonēt youtube