Rumāņu tenisiste Simona Halepa nezina, ko sagaidīt no Latvijas talanta Aļonas Ostapenko sestdien paredzētajā Francijas atklātā čempionāta finālmačā, bet uzskata, ka viņa varētu rādīt līdzīgu sniegumu kā ceturtdien uzvarētā čehiete Karolīna Plīškova.

LETA jau vēstīja, ka Ostapenko ceturtdien savā 20.dzimšanas dienā sezonas otrā “Grand Slam” turnīra pusfināla mačā ar 7-6 (7:4), 3-6, 6-3 uzveica šveicieti Tīmea Bačinski, tiekot pie vēsturiska panākuma Latvijas sportā.

Viņai pretim finālā stāsies sacensību trešā rakete Halepa, kura pāris stundu vēlāk ar rezultātu 6-4, 3-6, 6-3 apspēlēja turnīra piekto numuru Plīškovu.

“Jūtos lieliski. Ko gan citu varu teikt?” pēc pusfināla izteicās Halepa. “Jutu, ka man ir lielāka pieredze. Esmu laimīga, bet ne pilnībā aizgrābta, jo skatos uz priekšu, uz finālu.”

Halepa pusfinālu nosauca par “lielisku cīņu”, kurā “svarīgs bija katrs punkts”.

“Jutu, ka man ir jāskrien pēc katras bumbas, jābūt fokusētai uz katru bumbu, tāpēc esmu priecīga par savu sniegumu,” teica rumāniete, kura finālā ir jau trešajā turnīrā pēc kārtas, pēdējos 17 mačos gūstot 16 uzvaras.

“Grand Slam” finālā Halepa spēlēs otro reizi karjerā – 2014.gadā viņa Francijas atklātā čempionāta titula mačā piekāpās Marijai Šarapovai.

“Gadu laikā esmu iemācījusies daudz. Ne tikai pēc fināla, bet arī pusfināliem Vimbldonā un ASV atklātajā čempionātā,” Halepa vairākkārt uzsvēra, ka viņai palīdz pieredze un, ka tagad viņa spēlē daudz labāk nekā 2014.gadā. “Zinu, kas jādara un neko nemainīšu.”

Zīmīgi, ka ceturtdaļfinālā pret ukrainieti Jeļinu Svitoļinu Halepa atspēlējās, esot iedzinējos ar rezultātu 3-6, 1-5.

“Atkal pierādīju sev, ka, spēlējot pret labākiem spēlētājiem, varu cīnīties tiešām augstā līmenī,” pauda Plīškova, kurai jau turnīra ievadā bija vairāki trīs setu mači, bet viņa uzsver, ka šādu sacensību sākumā var nedarboties uz maksimumu. “Domāju, ka 99% meiteņu uzvarētu, rādot tādu tenisu kā es šajā mačā. Man nepaveicās, ka pretim stājās Simona, kura ir viena no labākajām uz māla un, iespējams, labākā šajā turnīrā. Viņa mīl šo turnīru.”

Šim mačam bija ne tikai fināla nozīme, bet arī risinājās cīņa par WTA ranga līderpozīciju. Ja Plīškova uzvarētu pusfināla cīņā, viņa nākamnedēļ kļūtu par līderi, šo godu atņemot vācietei Angelikai Kerberei, kura spēlē ļoti nestabili un Francijas atklātajā čempionātā piedzīvoja neveiksmi jau pirmajā kārtā, savukārt Halepa pirmajā vietā izvirzīsies gadījumā, ja sestdien uzvarēs arī Latvijas tenisisti.

“Esmu priecīga, ka biju tuvu uzvarai mačā. Visi zinām, ka cīnījos par pirmās raketes godu, tomēr par šo maču neesmu vīlusies,” teica Plīškova.

“Esmu tiešām apmierināta ar šīm divām turnīra nedēļām. Abi ar treneri esam fokusējušies un vēlamies tā turpināt. Katru vakaru ir viena un tā pati rutīna, bet atlikusi vēl viena spēle,” pauda Halepa.

Rumāniete izteicās, ka neko daudz nezina par fināla pretinieci Ostapenko.

“Nekad neesmu spēlējusi pret viņu. Nezinu, ko sagaidīt no viņas,” teica Halepa. “Redzēju nedaudz pusfināla maču. Manuprāt, viņa ir līdzīga tam, kas man stājās pretim pusfinālā, tāpēc varbūt plāns būs tāds pat. Man būs jāturpina cīnīties par katru bumbu.”

Halepa var kļūt tikai par piekto tenisisti vēsturē, kura Francijas atklātajā čempionātā triumfējusi gan junioru sacensībās, gan sieviešu vienspēlēs.

“Viņa ir daudz jaunāka par mani. Protams, ka viņai nav, ko zaudēt,” par Latvijas sportisti teica viņas sestdienas pretiniece. “Tomēr es finālā reizi jau esmu spēlējusi un biju tuvu uzvarai. Ja šoreiz tas notiks, būs lieliski. Ja nē, man būs daudzi gadi priekšā, lai strādātu un spēlētu citos finālos.”

Fināls notiks sestdien un, visticamāk, sāksies plkst.16. To tiešraidē varēs vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Ostapenko ar Halepu līdz šim nekad nav tikusies.

Kā ziņots, Ostapenko un Bačinski mačs bija īpaši nozīmīgs ne tikai tāpēc, ka neviena no šīm tenisistēm iepriekš nav spēlējusi “Grand Slam” finālos, bet arī ar faktu, ka abas sportistes tieši 8.jūnijā atzīmēja dzimšanas dienu.

Kāds Latvijas tenisists “Grand Slam” turnīra vienspēļu finālā iekļuvis pirmoreiz karjerā. Iepriekš Ernests Gulbis bija spējis iekļūt šī paša turnīra pusfinālā.

Par sasniegto Ostapenko tikusi pie 1300 WTA ranga punktiem, kas ir vairāk nekā viņa spēja iepriekšējo 12 mēnešu laikā kopā. Tāpat viņa nopelnījusi vairāk nekā miljonu eiro, kas ir gandrīz tikpat cik viņa iespēja visā savā līdzšinējā karjerā kopā. Paredzams, ka nākamajā nedēļā Ostapenko WTA rangā būs vismaz 18.pozīcijā – vienu vietu virs Sevastovas.

Ostapenko ir pirmā neizliktā tenisiste, kas sasniegusi šī turnīra finālu kopš 1983.gadā to paveica Mima Jaušoveca. Zīmīgi, ka viņa karjerā vēl nav spējusi tikt pie WTA tituliem. Iepriekšējo reizi kāds tenisists pirmo titulu uzreiz “Grand Slam” turnīrā ieguva 1997.gadā, kad to paveica brazīlietis Gustavu Kuertens – zīmīgi, ka tas notika tieši 8.jūnijā jeb dienā, kad Ostapenko piedzima.

Ostapenko ir rangā viszemāk esošā tenisiste, kas spējusi sasniegt Parīzes sacensību finālu, bet, skaitot visus “Grand Slam” turnīrus, viņa sarakstā ir desmitajā vietā, jo, piemēram, Īvonna Golgagonga, Kima Kleistersa un Žustīne Enāna to paveikušas, neesot rangā. Viņa būs jaunākā tenisiste “Grand Slam” dāmu finālā kopš 2009.gada ASV atklātā čempionāta titula mačā cīnījās dāniete Karolīna Vozņacki. Kopš 2000.gada “Grand Slam” finālā bijušas sešas tenisistes jaunākas par viņu.

Saistītās tēmas: Aļona OstapenkoGrand SlamSimona HalepaTeniss

youtube icon
Abonēt youtube