Teroristu grupējums “Islāma valsts” Mosulas vecpilsētā, domājams, aizturējis vairāk nekā 100 000 cilvēku, kurus izmanto kā dzīvo vairogu, piektdien paziņojušas Apvienotās Nācijas.

Irākas otrā lielākā pilsēta Mosula “Islāma valsts” kontrolē nonāca 2014.gada vidū un šobrīd tiek uzskatīta par grupējuma pēdējo lielāko atbalsta punktu Irākā.

Valdības spēkiem janvārī izdevās atkarot pilsētas austrumdaļu, bet ofensīva rietumdaļas atbrīvošanai sākās februārī.

ANO bēgļu aģentūras UNHCR pārstāvis Irākā Bruno Gedo sacīja, ka “Islāma valsts” kaujinieki sagūsta mierīgos iedzīvotājus kaujās ārpus Mosulas un ved viņus sev līdzi uz Mosulas vecpilsētu, kur, iespējams, atrodas jau līdz 100 000 cilvēku.

“Šie cilvēki praktiski tiek turēti kā dzīvais vairogs,” norādīja Gedo, piebilstot, ka cilvēki spiesti dzīvot šausmīgos apstākļos, jo trūkst pārtikas un ūdens un visapkārt notiek kaujas.

Kaujinieku kontrolētajos Mosulas rajonos dežūrē “Islāma valsts” snaiperi, kas nošauj visus, kas mēģina aizbēgt. Tie daži, kuriem izdevies aizbēgt, ir smagi traumēti, norādīja Gedo.

Kopš Irākas valdības spēki sāka cīņu par Mosulas atgūšanu, pilsētu pametuši aptuveni 862 000 cilvēku, no kuriem 195 000 pēc tam atgriezušies, galvenokārt apmetoties pilsētas austrumos, kurus tagad kontrolē valdības spēki.

Pārējie, kas nav atgriezušies, dzīvo ANO bēgļu lietu aģentūras UNHCR izveidotajās 13 nometnēs vai raduši patvērumu kur citur.

Gedo atklāja, ka ANO aģentūra līdz šim sniegusi palīdzību vairāk nekā 500 000 cilvēku, kas bijuši spiesti pamest Mosulu, un cenšas palīdzēt arī tiem, kas atgriežas izpostītajā pilsētā.

Foto: AFP

youtube icon
Abonēt youtube