Foto: X @Russian Embassy in South Africa

Pieminot vairāk nekā 130 bojāgājušos uzbrukumā koncertzālei “Crocus City Hall” Maskavas apgabalā, pie Krievijas vēstniecības ēkām daudzviet pasaulē, tostarp arī Latvijā, gulst ziedi. Izņēmums ir Krievijas vēstniecības ēka Ukrainas galvaspilsētā Kijivā –  pie tās neieradās neviens cilvēks, lai noliktu ziedus vai iedegtu sveces mirušo piemiņai, savā “Telegram” kanālā vēsta Unian.

Lai gan agrāk, pat pēc Krimas aneksijas un kara sākuma Donbasā,  bija ukraiņi, kas Krievijai traģisku notikumu brīžos nesa ziedus un lika tos pie minētās vēstniecības ēkas.

Ukraiņi nesa ziedus uz Krievijas vēstniecību 2015. gadā, kad teroristi uzspridzināja pasažieru lidmašīnu, kas lidoja no Ēģiptes uz Krievijas Federāciju, kā arī 2018. gadā pēc traģiskā ugunsgrēka tirdzniecības centrā “Ziemas ķirsis”.

Taču kopš 2022. gada 24. februāra – pēc desmitiem tūkstošu nogalināto un spīdzināto ukraiņu un viņu bērnu Mariupolē, Bučā, Irpiņā, Bahmutā, Avdijivkā, Harkivā, Hersonā – šeit, pie  Krievijas vēstniecības, pūš tikai vējš, vēsta Unian, publiskojot bildi ar vēstniecības ēku, pie kuras negulst ne ziedi, ne sveces.

Jāpiebilst, ka daudzu valstu vadītāji pauduši līdzjūtību Krievijas tautai, bet izvairījušies to izteikt Krievijas amatpersonām un valsts prezidentam Vladimiram Putinam. Parasti šādos gadījumos prezidenti, premjeri un ministri pauž līdzjūtību ne tikai sabiedrībai, bet arī katrs citas valsts kolēģim.

Teroraktā bojā gājuši vairāk nekā 130 cilvēki, tostarp trīs bērni, bet ievainoto skaits sasniedzis 182 cilvēkus, no kuriem astoņi ir bērni. Deviņi cilvēki ir kritiskā stāvoklī. Kā vēsta Krievijas mediji, daudz mirušo atrasts tualetēs, ēdināšanas telpās un telpās, kur glabāts uzkopšanas inventārs – tur cilvēki slēpās pēc apšaudes. Šie cilvēki gājuši bojā, nosmokot ugunsgrēka dūmos.

Kā vēsta “Telegram” kanāli, bojāgājušo vidū atrasts arī viena terorista līķis – viņš atpazīts pēc tā, ka pie viņa atradusies bumba.

Jau vēstīts, ka piektdienas, 22. marta, vakarā netālu no Maskavas koncertzālē “Crocus City Hall” nezināmas personas kamuflāžā atklāja uguni uz cilvēkiem, kas bija ieradušies uz grupas “Picnic” koncertu,. Kad sākās apšaude, ēkā varēja būt ap 7200 cilvēku.

Aculiecinieki stāstīja, ka vīrietis šāvis no automāta un arī metis petardes. Sociālajos tīklos publicēti video, kuros redzami cilvēki, kas slēpjas no šāvēja kādā ēkā. Vēlāk kļuva zināms, ka uzbrucēji varēja būt divi vai trīs. Vienā no video var redzēt, kā ēkā ienāk divi vīrieši maskās un šauj.

Pēc šāvieniem ēkā izcēlies ugunsgrēks, ēka dega un sācis iebrukt jumts. Daļa cilvēku ir iesprostoti ēkas otrajā stāvā un nevar izkļūt no ēkas ugunsgrēka dēļ. Ugunsdzēsēji dzēš ēkas jumtu, liesmu dzēšanai tiek izmantoti arī helikopteri.

Maskavā ieviests plāns “Sirēna”, nokomplektēts policijas personāls papildspēkiem Vnukovas, Šeremetjevas, Domodedovas lidostās, arī Krievijas dzelzceļš pastiprinājis drošības pasākumus.

Kā vēstīts, jau 7. martā ASV un Lielbritānijas vēstniecības izplatījušas brīdinājumu, ka Maskavā pastāv teroristu uzbrukumu draudi.

Amerikas Savienoto Valstu un Lielbritānijas vēstniecību Krievijā lapās pirms 8. marta parādījusies informācija par teroristu uzbrukumu draudiem Krievijas Federācijā tuvāko divu dienu laikā.

ASV vēstniecība Krievijā ziņoja, ka “ekstrēmisti plāno veikt uzbrukumus lielās pulcēšanās vietās Maskavā, jo īpaši koncertos”. ASV pilsoņiem tika ieteikts izvairīties no vietām, kur notiek liela cilvēku pulcēšanās. Savukārt Lielbritānijas vēstniecība aicināja savus pilsoņus atturēties no ceļošanas uz Krieviju.

Zīmīgi, ka piektdien, 8. martā, nestrādās Vācijas vēstniecība Maskavā un valsts ģenerālkonsulāts Sanktpēterburgā. Iemesli netika norādīti, taču ir vērts atzīmēt, ka Krievijā 8. marts – Starptautiskā Sieviešu diena – ir brīvdiena.

Lasiet arī: VIDEO | Keita Midltone atklāj, ka viņai diagnosticēts vēzis

Lasiet arī: Judzis: Man nebija citas izvēles, kā vien doties prom no Latvijas

Lasiet arī: Putina runasvīrs Peskovs atzīst, ka «specoperācija» izvērtusies karā

Lasiet arī: Kopdzīve, rutīna, laulības – kas katru no zodiaka zīmēm visvairāk biedē attiecībās

Lasiet arī: Šefpavāra Raimonda Zommera padomi, kā Lieldienās kļūt par olu kauju līderi

Lasiet arī: «Lūdzu, vairs nevairojaties» – sekotāji Didrihsonei pārmet pārlieku biežu atpūtu bez bērna

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube