21. jūnijs pēc senlatviešu tradīcijām ir svinams kā vasaras Saulgrieži jeb zāļu diena. Šodien visām puķēm un dabas zālītēm ir deviņas reizes stiprāks spēks. Tiesa, liela daļa rituālu ir jāveic jau ar saules lēktu, taču vēl var paspēt atzīmēt “zāļu dienu” kā to darījuši mūsu senči.

 

  1. Ūdeni vārdot

Ap dienas vidu piepilda glāzi ar ūdeni. Un iečukst glāzē visu, ko sev vēlas šogad iegūt vai uzlabot. Glāzi atstāj līdz mijkrēslim saules starus ķert. Vakarā pēc saulrieta ūdeni izdzer ar vārdiem: “Saulīte sildīja, saulīte sargās!”.

  1. Māju sapost

Saulgriežos jāslauka un jākārto māja. Kā rituālu, beidzot tīrīšanu, pēdējos gružus pārslauka pāri mājas slieksnim. Tādā veidā tiek aizslaucīta visa negatīvā enerģija, bet mājas sargāšanai pie namdurvīm noliek nātri. Tā sargās pret raganām un riebējiem divas naktis. Īsi pirms Līgo nakts nātri iznes aiz vārtiem un aprok. Tad visu gadu skauģi un nelabvēļi mājai garām ies.

  1. Zupu jāvāra

Uz saulgriežiem jāvāra zupa, kurā ir jaunie kāposti. Tad ziemā kaites nevajās un veselība vienmēr būs stipra.

  1. Kaimiņa svētīšana

Saulgriežos jāiet pie kaimiņiem un pār sētu jāmet jāņuzāles, tādejādi tiek nodota pozitīvā enerģija kaimiņu sētā. Savukārt Līgo naktī apsvaidītie kaimiņi jāiet aplīgot. Tie, kas nebūs iznesuši pār sētu iesviesto, nākamgad aplīgotājiem brūvēs alu.

  1. Puķes mājās jānes

Kad māja uzkopta, zupa uzvārīta, ir laiks sākt rotāt māju. Māju jāsāk rotāt ar puķēm. Galda vidū liek vāzi, kurā saliktas visas tuvākās pļavas un dārza puķes.

  1. Vakara pelde

Pēc saules rieta jāiet peldēt vai vismaz kājas upē iemērkt, lai aizskalotu visu slikto, kas mūs iepriekšējā gadā pa maldu ceļiem vadājis.

  1. Zāļu lasīšana

Saulei rietot, jāiet ievākt ārstnieciskās zālītes. Šajā naktī plūktajām dabas veltēm ir deviņreiz stiprāks spēks. Noplūktās zālītes liek lina audeklā un atstāj līdz pat Jāņiem mansardā (vai bēniņos). Tikai pēc svētkiem tās saliek pa traukiem vai izkaltē tējām.

  1. Nerātnie sapņi

Vīriem saulgriežu naktī zem spilvena jāliek svaigi plūkti apiņu ziedi zem spilvena. Tad naktī rādoties visai pikanti sapņi. Taču pēc Līgo nakts apiņi no spilvena apakšas jāmet laukā vai arī visu gadu būs vēlme alu pār mēru iedzert.

  1. Spīganās jāiet

Naktī no 21. uz 22. jūniju meitām jāietinas baltā palagā un kailām pa rīta rasu jāskrien. Tad laimes māte ļaušot saredzēt smalkās likteņa stīgas sev un saviem tuviniekiem.

  1. Svētību mājās jānes

Uz galvenajām mājas durvīm pēc saulrieta ir jāzīmē Jumja zīme. Tad svētība namā ienāks. Tiesa, pagalmā obligāti jākur uguns, lai Laima īsto ceļu redzētu un svētību mājās ienestu. Taču, lai skauģi to nenoskaustu, Līgo naktī to paslēpj ar pīlādžu zariem.

 

Foto: Jānis Ogle

 

 

 

 

 

 

youtube icon
Abonēt youtube