Latvija vēlas stiprināt sadarbību ar Azerbaidžānu transporta jomā, īpaši, starptautiskā transporta koridora Ziemeļi-Dienvidi ietvaros, preses konferencē pēc tikšanās ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents norādīja, ka Azerbaidžāna ir nozīmīgs Latvijas partneris un abu valstu divpusējās attiecības ir ciešas un draudzīgas. Pirms preses konferences tika parakstīta abu valstu stratēģiskās sadarbības deklarācija, ko Vējonis novērtēja kā ļoti nozīmīgu impulsu abu valstu divpusējo attiecību stiprināšanai.

Starp Latviju un Azerbaidžānu tika parakstīti nozaru sadarbības līgumi izglītībā, transportā un būvniecības uzraudzībā. Valsts prezidents uzsvēra, ka šie līgumi padziļinās abu valstu divpusējās attiecības, savukārt šodien plānotais Latvijai-Azerbaidžānas biznesa forums un biežās abu valstu amatpersonu savstarpējās vizītes, ļauj cerēt uz jauniem ekonomiskās sadarbības līgumiem.

Vienlaikus viņš pauda atbalstu Eiropas Savienības (ES) un Azerbaidžānas attiecību stiprināšanai, kur svarīga loma ir Austrumu partnerības ietvars, kas ir pietiekami elastīgs, lai katrai valstij ļautu veidot tik dziļas attiecības ar ES, cik tā vēlas.

“Azerbaidžāna ir nozīmīgs ES partneris enerģētikas un transporta jomā, tādēļ atzinīgi vērtējam Azerbaidžānas lomu dienvidu gāzes koridora projektā un ieguldījumu enerģijas piegāžu ES diversifikācijā, kas ir divi ļoti būtiski virzieni, kas būtu jāstiprina,” sacīja Vējonis.

Valsts prezidents skaidroja, ka novembrī gaidāmais Austrumu partnerības sammits būs nozīmīga iespēja rast abpusēji izdevīgus, tālākus virzienus starp ES un Azerbaidžānu un uzsvēra uzsākto sarunu starp ES un Azerbaidžānu par jaunu visaptverošu līgumu nozīmību.

Prezidenti arī pārrunāja cilvēktiesību un demokrātijas jautājumus Azerbaidžānā. Vējonis aicināja Alijevu turpināt darbu demokrātisko principu stiprināšanā, kas ir svarīgi arī ES un Azerbaidžānas attiecībās. Tāpat viņš apliecināja Latvijas atbalstu Azerbaidžānas teritoriālajai suverenitātei un teritoriālajai integritātei, uzsverot, ka Kalnu Karabaha konflikta atrisināšanai jāpielieto mierīgi līdzekļi.

Tikmēr Alijevs apliecināja, ka Latvijas-Azerbaidžānas biznesa forums nesīs labus rezultātus abu valstu savstarpējām attiecībām un to attīstībai, norādot, ka tā laikā tiks parakstīti vairāki komerciāli un ekonomiskās sadarbības līgumi, kas vecinās iespēju palielināt tirdzniecības apjomus. Viņš pateicās Vējonim par uzņemšanu un norādīja, ka Azerbaidžāna izjūt atbalstu arī jautājumos, kas skar Azerbaidžānas un NATO attiecības.

Azerbaidžānas prezidents pauda prieku par parakstīto līgumu izglītības jomā, kas nodrošinās lielāku Azerbaidžānas studentu skaita pieplūdumu uz Latviju, skaidrojot, ka jau šobrīd Latvijā studē 150 jaunieši no Azerbaidžānas. Alijevs arī cer, ka pārējie parakstītie līgumi paplašinās abu valstu sadarbības iespējas.

“Azerbaidžānai enerģētikas jautājumi ir prioritāri, attiecībās ar ES, un esam atzīti par uzticamu partneri šajā jomā,” teica Alijevs vienlaikus uzsverot, ka Austrumu partnerības sammits novembrī būs ļoti nozīmīgs ES un Azerbaidžānas savstarpējām attiecībām.

Alijevu vizītes laikā Latvijā pavada uzņēmēju delegācija. Plkst.14.30 Alijevam plānota tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK), bet plkst.15 viesnīcā “Radisson Blu Latvija” sāksies Latvijas-Azerbaidžānas biznesa forums.

Jau ziņots, ka Azerbaidžānas prezidenta vizītes laikā Rīgā noteikti dažādi satiksmes ierobežojumi.

Daudzās vietās transportlīdzekļiem tiks aizliegts apstāties un stāvēt, izņemot operatīvo transportu un transportlīdzekļus ar speciālām caurlaidēm.

Foto: LETA

youtube icon
Abonēt youtube