Slovēnijas basketbola izlase ceturtdien Stambulā Eiropas čempionāta pusfinālā ar rezultātu 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15) pieveica iepriekšējo meistarsacīkšu uzvarētāju Spāniju un pirmoreiz vēsturē sasniedza sacensību finālu. Slovēnija vadībā bija gandrīz visu maču, izšķirošo pārsvaru iegūstot trešajā ceturtdaļā.

Uzvarētājiem pa 15 punktus iemeta Gorans Dragičs un naturalizētais Entonijs Rendolfs, 13 punktus guva Klemens Prepeličs, ar 12 punktiem izcēlās Gašpers Vidmars, bet talantīgajam 18 gadus vecajam Lukam Dončičam bija 11 punkti, 12 atlēkušās bumbas un astoņas rezultatīvas piespēles.

Tikmēr Spānijai 14 punktus sameta pieredzējušais Po Gasols, kamēr attiecīgi 13 un 12 punkti bija Rikijam Ruvio un Markam Gasolam, kuram bija arī desmit bumbas zem groziem.

Spānija maču iesāka lēnīgi, kamēr viena no čempionāta rezultatīvākajām izlasēm Slovēnija uzbruka ar augstu metienu precizitāti. Tomēr lielāku pārsvaru par deviņiem punktiem slovēņi pirmajā puslaikā tā arī neieguva, kas lika domāt, ka, ieslēdzot “nākamo ātrumu”, Spānijai nebūs problēmu otrajā puslaikā pārņemt iniciatīvu.

Tomēr viss izrādījās gluži pretēji un atkal Slovēnija otro puslaiku iesāka lieliski, iemetot pirmos sešus punktus, kas deva desmit punktu pārsvaru, bet pēc tam to palielinot vēl vairāk. Pēc trešās ceturtdaļas Slovēnijai bija 16 punktu vadība, kas pēdējās desmit minūtēs tika droši noturēta un slovēņi guva pārliecinošu panākumu.

Līdz ar to finālā Slovēnija sacentīsies ar Krieviju vai Serbiju, kas savu pusfināla maču aizvadīs piektdien.

Slovēnijas izlase līdz šim labāko panākumu Eiropas čempionātos bija guvusi 2009.gadā, kad izcīnīja ceturto vietu, kamēr 2013.gadā tā palika piektā. Savukārt Spānija ir trīskārtēja Eiropas čempione, triumfējot 2009., 2011.gadā, kā arī iepriekšējā turnīrā pirms diviem gadiem. Labāko četriniekā spāņi bijuši ikreiz kopš 1999.gada turnīra, pusfinālā ceturtdien spēlējot jau desmito reizi pēc kārtas.

Abas komandas šajā čempionātā līdz šim vēl nebija zaudējušas, turklāt Slovēnija otrdien ceturtdaļfinālā ar 103:97 uzvarēja Latviju, kas turnīru noslēdza piektajā vietā.

Spānijas izlase piecas uzvaras guva C apakšgrupas spēlēs Rumānijā, savukārt astotdaļfinālā ar 73:56 uzvarēja mājinieci Turciju, bet ceturtdaļfinālā ar 84:72 uzvarēja Vāciju.

Tikmēr Slovēnija apakšgrupu turnīru aizvadīja Somijā, kur arī uzvarēja piecos mačos, pēc tam astotdaļfinālā ar 79:55 sagraujot Ukrainu, bet ceturtdaļfinālā ar 103:97 arī Latviju.

Kā vēstīts, Latvija apstājās Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, tādējādi latviešiem neizdevās pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas sasniegt Vecā kontinenta meistarsacīkšu pusfinālu. Nākamā iespēja būs tikai 2021.gadā, jo ar nākamo ciklu Eiropas čempions tiks noskaidrots reizi četros gados.

Tiesa, Ainara Bagatska trenētā komanda ar piekto vietu vienalga tika pie sava labākā rezultāta kopš neatkarības atgūšanas. Latvijai kopš 1993.gada, kad tā atgriezās Eiropas čempionātos, līdz šim labākā bija astotā vieta, kuru tā ieguva 2001. un 2015.gada Eiropas čempionāta finālturnīros. Savukārt 1935.gadā latvieši uzvarēja pirmajā Eiropas čempionātā, pēc tam 1939.gadā izcīnot arī sudraba medaļas.

Eiropas čempionātā basketbolā vistitulētākā komanda ir PSRS, kas par čempioni kļuvusi 14 reižu, bet tālāk ar astoņiem tituliem seko bijusī Dienvidslāvija. Savukārt pa trim zeltiem ir Spānijai un Lietuvai, bet Latvija līdz šim vienīgo reizi kontinenta meistarsacīkstēs triumfējusi pašā pirmajā turnīrā 1935.gadā.

Pirms diviem gadiem pie trešā titula vēsturē tika Spānija, kas finālā ar 80:63 apspēlēja Lietuvu, bet pie bronzas medaļām tika Francijas basketbolisti. Lietuva un Francija šajā čempionātā jau ir beigušas dalību, zaudējot astotdaļfināla cīņās.

Spēles par medaļām tiks aizvadītas svētdien.

Foto: LETA

youtube icon
Abonēt youtube