Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības “Zapad 2017” apstiprināja gan Latvijas bažas, gan arī cerības, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” sacīja Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš.

Lai gan patlaban vēl ir pāragri par “Zapad 2017” izdarīt skaidrus secinājumus, Bērziņš atzina, ka šādas mācības ir labas ne tikai rīkotāju pusei – Krievijai un Baltkrievijai -, kas tādējādi var pārbaudīt savus spēkus, bet arī NATO, kas var uzzināt, kādas ir Krievijas un Baltkrievijas spējas un kā tās var tikt pielietotas.

“Tas, kas šobrīd jau ir skaidrs, ir, ka šīs mācības apstiprināja gan mūsu bažas, gan mūsu cerības,” sacīja vēstnieks.

Viņš paskaidroja, ka mācību laikā par laimi nenotika nekas tāds, kas varētu novest pie lielāka konflikta starp NATO un Krieviju. Pozitīvi vērtējama esot arī Baltkrievijas attieksme, uzaicinot novērotājus uz mācībām. “Tas neapšaubāmi ir pozitīvi vērtējams, jo tas vairo uzticību. Ja šobrīd kaut kas trūkst starptautiskās attiecībās, ne tikai starp NATO un Krieviju un Baltkrieviju, tad tā ir uzticība,” sacīja Bērziņš.

Savukārt, konkretizējot bažas, kuras šīs mācības apstiprinājušas, vēstnieks minēja lielo karavīru skaitu un plašās teritorijas. “Jau iepriekš tika prognozēts, ka [militārpersonu] skaits, kas piedalīsies mācībās, būs daudz lielāks, un šobrīd ir skaidrs, ka bijuši vairāk nekā vismaz 55 000. (..) Otrkārt, šīs mācības nenotika tikai Baltijas valstu un Polijas pierobežā un Baltkrievijā, bet gan no Ziemeļu ledus okeāna – praktiski no Norvēģijas līdz pat Melnajai jūrai. Protams, formāli Krievija ievēroja Vīnes kritērijus un formāli mēs pārmest tai neko nevaram, lai arī [mācību dalībnieku] skaits bija daudz lielāks,” norādīja Bērziņš.

Turpinot par bažām, vēstnieks uzsvēra arī to, ka izspēlētie mācību scenāriji nebija tikai cīņa pret teroristiem. “Skaidrs, ka šie scenāriji paredzēja uzbrukumu un paredzēja arī kodolieroču pielietošanu,” sacīja Bērziņš.

Viņš gan uzsvēra, ka, ja Krievija pieturas pie principa “gatavojies karam, lai dzīvotu mierā”, tad katrai valstij ir tiesības mācīties sevi aizsargāt.

Uz jautājumu, vai piekrīt izskanējušajiem viedokļiem, ka par mācībām “Zapad 2017” tiks sacelta pārlieku liela ažiotāža, Bērziņš atbildēja apstiprinoši, taču vienlaikus viņš atzina, ka šī “uzpūstā burbuļa” fenomens ir loģiski izskaidrojams, jo pēc notikumiem Ukrainā cilvēkiem bija radusies sajūta, ka “tiešām var viss kas notikt”.

Saistītās tēmas: Indulis BērziņšZapad-2017

youtube icon
Abonēt youtube