Mūsdienās aktīvi sarosījušies cilvēki, kuri mēģina nopelnīt naudu vai kļūt populāri uz nepatiesas informācijas rēķina un labprāt izmanto sociālos tīklus, lai tajos nopludinātu dezinformāciju. Apskatot atsevišķu aizdomīgu ”Facebook” lapu statistiku, nākas saprast, ka tautai trūkst kritiskās domāšanas, lai saprastu, kas ir un kas nav patiesa informācija.

Nepatiesu informāciju var izplatīt ļoti dažādi – gan televīzijā, gan internetā, gan avīzēs. Ja runājam par internetu, tad piemēram, sociālajos tīklos to darīt ir gaužām vienkārši.

Piemēram:

Kā redzams, šim ierakstam ”Facebook” ir 25 ”patīk” atzīmes, kā arī veselas 75 reizes cilvēki ar šo nepatieso ierakstu ir dalījušies. Atverot saiti uz šo rakstu, nākas secināt, ka nav nevienas atsauces uz pētījumiem vai kādas ”Rīgas Satiksmes” amatpersonas teikto, ka sabiedriskais transports varētu būtu bez maksas. Arī pameklējot līdzīgu informāciju ”Google”, nekas ar to saistībā neparādās. Tātad – tīrākā raksta autora fantāzija.

Tas gan vēl nav viss, ko ”piedāvā” iepriekšminētā vietne. Lai audzētu lapas statistiku, katra viltus ziņa ir ievietota, nevis vienā lapā, bet gan divās vai vairāk, attiecīgi izveidojot vienkāršu taktiku kā iegūt dubultu klikšķu daudzumu. Iespējams, lapas uzturētājiem nav veicies ar statistiku, tādējādi nācies ķerties pie jaunām metodēm.

Protams, neviens aiz labas sirds nekad neko nedāvinās, izņemot aizdomīgās lapas ”VIPklubs” pārstāvji. Vietnē publicēts un sociālajos tīklos palaists ieraksts, ka kāda Linda Balode cilvēkiem dāvina BMW automašīnas. Tas gan vēl nav viss, jo šis izdomātais personāžs ”Linda Balode” piedāvājis arī savu privātmāju. Kurš gan neatdot mājas un mašīnas tādēļ, ka pārceļas uz dzīvi citur un slinkums savus īpašumus pārdot?

Vēl viens ievērības cienīgs fakts – Lindas Balodes ”Facebook” konts ir feiks. Nekāda Linda Balode neeksistē un profila attēlos redzamā meitene ir ziemeļīru modele Sofija Mičela, kurai ir 16 gadi. Tāpat šis ”Lindas Balodes” konts padot tālāk arī citas ”VIPklubs” viltus ziņas. ŠEIT var apskatīt Sofijas Mičelas attēlus.

”Uzdevuma” nosacījumos ar trekniem burtiem ir atzīmēts, ka ar šo ziņu nepieciešams dalīties, kā arī uzrakstīt aiz ”Lindas” stāvošajam personāžam, lai tas nosūta 500 eiro. Uzrakstot ziņu šim cilvēkam, nekāda atbilde netiek sniegta.

Tie ir tikai daži no piemēriem, kā ar ”Facebook” palīdzību darbojas viltus ziņu sniedzēji.

Saistītās tēmas: Dezinformācijaviltus ziņas

youtube icon
Abonēt youtube